Verwijder vlekken en stof van marmeren vensterbanken met eenvoudige doe-het-zelf methoden

door Natasja

23 September 2021

Verwijder vlekken en stof van marmeren vensterbanken met eenvoudige doe-het-zelf methoden
Advertisement

Wanneer je het huis schoonmaakt, denk je niet altijd aan de externe delen zoals drempels of vensterbanken. Deze zijn vaak van marmer gemaakt, een waardevol en resistent materiaal dat perfect is voor dit soort architectonische elementen, maar ook onderhevig aan vervuiling en vlekken als gevolg van voortdurende blootstelling aan de verschillende weersomstandigheden. Als je bloempotten op de vensterbank hebt staan, zullen er waarschijnlijk onmiskenbare ronde sporen ontstaan.

Om deze oppervlakken op de juiste manier schoon te maken, zijn er een paar doe-het-zelf remedies, zoals de hieronder genoemde.

Creativo

Creativo

Het eerste wat je moet doen is het drogere vuil, zoals stof en ander vuil dat zich op deze oppervlakken ophoopt, wegvegen of borstelen. Vervolgens kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  • Marseillezeep en baking soda: los twee eetlepels zeep en twee eetlepels baking soda op in een liter water, en gebruik dit product met een spons of een oude doek. De baking soda zal helpen om de vlekken weg te schrapen en de zeep zal alles schoonmaken.
  • Waterstofperoxide: dit kan onverdund worden gebruikt door met een spons of borstel te schrobben en daarna goed af te spoelen.
  • Puimsteen: deze steen, die ook geschikt is voor dode huidcellen, schuurt zonder al te agressief te zijn, en is dus nuttig voor de hardnekkigste vlekken, die kunnen worden "verwijderd" door er over te wrijven. Het is daarom het beste om het alleen op moeilijke plekken te gebruiken en andere methoden voor het schoonmaken te gebruiken.
  • In het geval van kalkkringen die door plantenpotten zijn achtergelaten, kun je ze met behulp van een oude tandenborstel met azijn of bleekmiddel inwrijven: dit is een doeltreffend middel, maar het heeft ook een nadeel. Deze stoffen tasten marmer aan en maken het poreuzer, waardoor het eerder vuil zal vasthouden. Gebruik het alleen als het niet anders kan.
  • Afwasmiddel: een paar druppels in een halve liter water is een delicate oplossing voor het schoonmaken en ontvetten van marmer.

Marmer is een kostbaar materiaal dat beter niet kan worden behandeld met schurende of te bijtende stoffen, het is beter eerst de zachtere middelen te proberen en de agressieve alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en alleen op de plaatsen die zijn aangetast door hardnekkige vlekken. Succes!

Advertisement