Oude kalkvlekken op de ramen? Ontdek hoe je ze kunt verwijderen en het glas weer kunt laten glanzen

door Natasja

25 September 2021

Oude kalkvlekken op de ramen? Ontdek hoe je ze kunt verwijderen en het glas weer kunt laten glanzen
Advertisement

De ramen aan de buitenzijde zijn blootgesteld aan allerlei weersinvloeden en smog, en er is geen enkele manier om te voorkomen dat ze nat worden door druppels en straaltjes water. Ze vaak genoeg schoonmaken om te voorkomen dat kalkresten vlekken vormen of dat stof en smog zichtbare sporen achterlaten op het glas is een tijdrovende bezigheid, en niet iedereen heeft daar de tijd voor.

Zo komt het vaak voor dat je vergeet de ramen goed schoon te maken en dat ze intussen bedekt raken met een onaangename witachtige laag. Dit gebeurt nog meer in kamers of huizen die niet zo vaak worden gebruikt. Wat kun je doen om deze sporen te verwijderen en het glas weer glanzend te maken zodat je de kleuren van het buitenlandschap weer goed kunt zien? Lees verder.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je chemische producten willen gebruiken, moeten deze voldoende zuur zijn om kalkaanslag tegen te gaan, dus fosforzuur, zwavelzuur of ook zoutzuur bevatten. Ze zijn zeker doeltreffend, maar ze zijn ook toxisch, zodat je altijd handschoenen moet dragen wanneer je ze gebruikt en moet vermijden dat je de dampen inademt. Bovendien zijn deze stoffen vrij agressief op hout en metaal, dus pas op dat je ze niet te onachtzaam op de ramen smeert, want dat kan op den duur de kozijnen beschadigen.

Sommige mensen voegen een scheutje ammoniak toe aan normale schoonmaakmiddelen voor ramen wanneer vlekken blijven zitten. Denk er altijd aan je ademhalingswegen te bedekken en handschoenen te gebruiken bij het gebruik van deze stof.

Voor doe-het-zelf middelen, echter, kun je gebruik maken van:

  •     Zout en water: meng ze tot een vloeibare crème die met een zachte doek op de vlekken wordt gewreven. Zout heeft een schurend vermogen dat de hardnekkigste sporen van kalk en vuil kan verwijderen. Onmiddellijk afspoelen en afdrogen.
  • Azijn: dit is een van de meest populaire middelen, en kan ook worden gemengd met een beetje citroensap voor een nog zuurdere, maar nog steeds natuurlijke substantie. Je kunt het mengsel ook 30 of 40 seconden in de magnetron verwarmen alvorens het in een sprayflacon te gieten (maar je kunt ook een kom gebruiken), en in elk geval moet het met een zachte doek worden gebruikt, waarbij je 3 minuten wacht alvorens een andere droge (pluisvrije) doek te gebruiken om schoon te maken en te poetsen.
  • Baking soda: een vochtige spons besprenkeld met een beetje baking soda, mits lang en hard gewreven, kan even doeltreffend zijn, zonder het risico van het gebruik van potentieel schadelijke stoffen.
  • Tandpasta: een andere risicoloos middel is het gebruik van een zachte tandenborstel (of ook een doek) waarmee je een traditionele, gelvrije tandpasta op de vuilafzettingen kunt smeren en wrijven.


Wat is je favoriete oplossing?

Advertisement