De hele keuken schoonmaken met Marseillezeep: ontdek hoe je het op elk oppervlak kunt gebruiken

door Natasja

21 September 2021

De hele keuken schoonmaken met Marseillezeep: ontdek hoe je het op elk oppervlak kunt gebruiken
Advertisement

Marseillezeep is een van de meest vertrouwde bondgenoten in heel veel huishoudelijke klusjes: gemakkelijk te vinden in winkels en erg goedkoop, deze zeep is echt veelzijdig, vooral als het gaat om de originele zeep, gemaakt van slechts drie ingrediënten: olijfolie, water en soda. 

Je kunt het gebruiken voor de was, het kan zelfs in de tuin worden gebruikt tegen een of ander ongedierte, en het is ook zeer nuttig voor het schoonmaken van het huis, ook in de keuken. Met slechts één stuk zeep kun je doe-het-zelfproducten bereiden die geschikt zijn voor de dagelijkse reiniging en die een onmiskenbare geur achterlaten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor een veelzijdige ontvetter voor gebruik op aanrechten (inclusief marmeren aanrechten) of gasfornuizen:

  • Een sprayflacon
  • 750 ml water, bij voorkeur gedemineraliseerd water (het soort dat voor strijkijzers wordt gebruikt), of gedestilleerd water
  • 3 eetlepels Marseillezeepvlokken 

Hoe gaat je te werk?

  1. Verwarm het gedemineraliseerde water in een kleine steelpan.
  2. Verklein het stuk Marseillezeep tot vlokken.
  3. Wanneer het water heet is, giet de zeep erin en laat die onder voorzichtig roeren goed smelten. Zet het vuur uit en haal het er vanaf.
  4. Wanneer het product is afgekoeld, giet  het in de sprayflacon en gebruik het als een gewone ontvetter.

Om de oven schoon te maken:

Je hoeft slechts 2 eetlepels Marseillezeepvlokken op te lossen voor elke liter water die je gebruikt. Ook hier, los op in water en giet het in een sprayflacon.

Je kunt het mengsel op de wanden van de oven spuiten en ook op de deur, deze sluiten en enkele minuten laten inwerken zodat de korstjes zacht worden en je vervolgens alles kunt verwijderen met een spons of een microvezeldoek.

Vul intussen een grote teil (of de bak van de gootsteen) met heet water, net genoeg om de roosters in onder te dompelen. Gooi er een handvol zeepvlokken in en laat ze oplossen. Na hoogstens een tiental minuten kun je met een spons (eventueel ook schurend) of een borstel of oude tandenborstel de roosters grondig reinigen.

Voor de afzuigkap:

Je kunt het mengsel van water en zeep in dezelfde verhouding gebruiken als voor de oven is aangegeven, misschien de doses halveren (dus een eetlepel zeepvlokken voor een halve liter water), het product op een microvezeldoek spuiten die je vervolgens overal opwrijft om het oppervlak schoon te maken en te laten glanzen. Gebruik vervolgens een tweede vochtige doek om af te spoelen en een derde om onmiddellijk af te drogen. 

De zeep en het water dat gebruikt wordt voor de oven en de afzuigkap kunnen ook gebruikt worden om de keukenkastjes bij het fornuis voorzichtig te ontvetten, evenals de majolicategels die vervuild zijn met druppels saus of olie die er nog niet zo lang op zitten: Marseillezeep kan namelijk effectief ontvetten bij een routine schoonmaakbeurt, en is niet te agressief op delicate oppervlakken zoals hout en marmer.

Het is echt de moeite waard om altijd een stuk Marseillezeep in huis te hebben!

Advertisement