Het huis schoonmaken: wat je elke dag moet doen en wat je nog even kunt uitstellen

door Natasja

21 September 2021

Het huis schoonmaken: wat je elke dag moet doen en wat je nog even kunt uitstellen
Advertisement

In een huis wonen betekent onvermijdelijk dat het vies wordt: van zelfs de kleinste etensresten, tot stof, tot het vuil dat je van buiten naar binnen brengt. Er zijn talloze oorzaken voor vuilophoping in huis, en ze zijn vooral constant, maar dat betekent niet dat je met een stofverzamelende doek in je hand moet leven. 

Als het gaat om vuil dat insecten aantrekt of schimmel of kalkaanslag kan veroorzaken moet je er gelijk wat aandoen, in andere gevallen kun je wat rustiger aan doen, want het is niet de moeite waard je dagelijks uit te sloven als je daar geen tijd voor of zin in hebt.

Advertisement

Schoonmaakklussen die niet uitgesteld kunnen worden

Schoonmaakklussen die niet uitgesteld kunnen worden

piqsels.com

  • Afwassen: sommige mensen vinden het gemakkelijker om met de hand af te wassen als de vaat niet zoveel is om de wasmachine ermee te vullen en sommige mensen hebben daar echt geen zin in. In beide gevallen kan je beter niet naar bed gaan als er nog vuile vaat in de keuken staat. De beste methode is zeker om de gewoonte te hebben om de gebruikte borden en dergelijke snel af te wassen of af te spoelen en direct in de wasmachine te doen, zodat je deze pas echt hoeft te starten zodra hij vol is.
  • Het vuilnis weggooien: hoe langer je wacht, hoe meer onaangename geuren zich zullen voordoen en een hele reeks insecten zal aantrekken die echt niet aangenaam zijn om in huis aan te treffen, vooral niet in de keuken. Wanneer je merkt dat de bodem van de vuilnisemmer vuil is, kun je beter niet te lang wachten om hem schoon te maken, al is het maar vluchtig.
  • Maak de aanrechten en het gasfornuis schoon: etensresten in de keuken achterlaten is zeker geen goed idee, gezien er zeker veel verschillende insecten op af zullen komen.
  • Als je eten opschept of drinken inschenkt, moet je nooit wachten. Niet alleen wijn, maar ook frisdranken en voedsel laten bijna altijd vlekken achter die moeilijker te verwijderen zijn naarmate je er langer mee wacht. Aangezien je hopelijk niet te vaak knoeit, is het beter gelijk schoon te maken.
  • Het gebruik van een trekker in de douche of op de tegels rond het bad: het klinkt overdreven, maar elke keer dat je druppels en stroompjes water in de badkamer laat opdrogen, zetten ze resten af en vormen ze patina en kalkaanslag die vervolgens moeilijk te verwijderen zijn zonder het oppervlak eronder te beschadigen. Een trekker bij de hand houden betekent dat je maar een paar seconden hoeft te verspillen om het grootste deel van het water eraf te krijgen, maar het helpt veel.
Advertisement

Wat kan worden uitgesteld

Wat kan worden uitgesteld

Aaron Yoo/Flickr

  • Als er niet veel mensen en dieren rondlopen, is één of twee keer stofzuigen per week meer dan genoeg om je huis netjes te houden.
  • Spiegels reinigen: vingerafdrukken en strepen zijn niet mooi om te zien, maar veroorzaken geen onmiddellijke hygiëneproblemen. Dus als je ze niet meteen wilt verwijderen, kun je wachten tot het moment dat je tijd hebt om het hele huis schoon te maken.
  • Schoonmaken van alledaagse apparaten: tenzij je hebt gekookt met een keukenmachine die bijzonder vuil is geworden, is het beter deze een keer grondig schoon te maken in plaats van elke dag of om de dag oppervlakkig, als er geen risico bestaat dat de werking van het apparaat wordt beïnvloed.

Wat zijn de schoonmaaktaken die je niet kunt uitstellen?

Advertisement