Maak een plantvriendelijk glansmiddel voor bladeren met gewone ingrediënten

door Natasja

01 November 2021

Maak een plantvriendelijk glansmiddel voor bladeren met gewone ingrediënten
Advertisement

Is het je ooit opgevallen dat de planten die in veel winkels worden verkocht, zeer glanzende bladeren hebben? Dit effect wordt bereikt met glansmiddelen voor bladeren, producten die oliën of was bevatten om de bladeren te bedekken met een glanzend laagje waardoor ze er mooier uitzien. Helaas zijn dit ook producten die niet goed voor de bladeren zijn: voor de plant zijn dit namelijk de ademhalingsorganen (via de huidmondjes) en glansmiddelen verstoppen deze kleine gaatjes alleen maar, waardoor de plant in feite verstikt.

Ook een overmatige opeenhoping van stof en vuil op de bladeren kan hetzelfde effect hebben, dus hoe kun je ze schoonmaken en ze er glanzender uit laten zien zonder ze te beschadigen? Lees verder en ontdek de doe-het-zelf middelen.

via The Sill

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Een zachte, vochtige doek: in de meeste gevallen, en voor de meest frequente handelingen, is dit alles wat nodig is. Maak een doek nat en wring hem goed uit, houd het blad dan met één hand vast (laat je handpalm op de onderkant rusten) en veeg het vuil van de basis tot de punt af. Spoel het doekje uit en wring het uit als het erg vuil is geworden, voordat je verder gaat met de volgende blaadjes. Vergeet niet ook de onderkant schoon te maken, waar zich ongedierte kan bevinden. Als het blad heel teer of klein is, kun je zachte borstels gebruiken.
  • De douche: als je te maken hebt met planten met tere of kleine bladeren die moeilijk te schrobben zijn zoals hierboven beschreven, leg ze dan in bad of onder de douche (ook een grote teil volstaat) en geef ze een goede douche met water dat minder dan lauw is. Dit is ideaal voor varens en orchideeën. De straal moet echter zacht genoeg zijn om de aarde niet weg te blazen (waardoor ook de leidingen verstopt raken).
  • Zeep en water: verdun een heel klein beetje afwasmiddel (een paar druppels) in een ruime hoeveelheid water. Nog beter is zachte kaliumzeep (de gele, zuivere soort, zonder geurstoffen of additieven). Je kunt het op de bladeren aanbrengen met een spons en handelen zoals bij de eerste methode of rechtstreeks met je handen. Maak ook de onderkant schoon.
  • Alleen als er hardnekkiger vlekken zijn omdat de bladeren lange tijd niet zijn schoongemaakt, kunnen azijn en citroensap worden gebruikt. Eén eetlepel azijn of het sap van een halve citroen per 3,5 liter water is voldoende. Drenk er een zachte doek in en wrijf die op dezelfde manier over het blad, waarbij je het ondersteunt.

Veel tuinierplezier!

Advertisement