Komt je wasgoed er ruw en hard uit na het wassen? Ontdek hoe je dat kunt vermijden met deze tips

door Natasja

14 September 2021

Komt je wasgoed er ruw en hard uit na het wassen? Ontdek hoe je dat kunt vermijden met deze tips
Advertisement

Bij het doen van de was moet je altijd rekening houden met de verschillende behoeften van de verschillende soorten kleding: kleuren, materialen en vuilheidsgraad betekenen dat je telkens andere wasprogramma's of producten moet gebruiken, en soms is de kleding die uit de wasmachine komt, hoewel schoon, ruw en hard. Wanneer dit gebeurt met handdoeken of lakens is het bijzonder vervelend, in ieder geval de eerste keer dat ze onmiddellijk na het wassen worden gebruikt.

Er zijn een aantal trucs die je kunt toepassen om dit resultaat te voorkomen, en het is niet alleen een kwestie van het verhogen van de dosis wasverzachter. Lees verder om meer te weten te komen.


Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je met de was begint:

  • Stel de temperatuur zo in dat hij niet te hoog is. Overmatige warmte belast de vezels en kan ertoe leiden dat stoffen hard worden.
  • Stel het centrifugetoerental in op een lager niveau. Het is waar dat een hoger centrifugetoerental de droogtijd verkort, maar het is ook agressief voor de stoffen en draagt bij dat ze harder worden.

Vermijd tijdens het drogen altijd blootstelling van het wasgoed aan direct zonlicht, tenzij het tijdens de koelere uren van de dag is of tijdens de koelere perioden van het jaar, wanneer de stralen minder sterk zijn.

Trucs om wasgoed zachter te maken zonder wasverzachter

  •     Azijn tijdens het wassen: voor alle niet-delicate stoffen kun je af en toe een beetje witte azijn gebruiken in plaats van wasverzachter, door het rechtstreeks in de wasmachinetrommel te gieten. Azijn is in staat zinkzouten en aluminiumchloride op te lossen en vuil te verwijderen; het heeft antibacteriële eigenschappen en lost de opeenhoping van zeepresten van textielvezels op, wat schoner, hygiënischer, geuriger en zachter wasgoed betekent. Anders is het ook prima om 120 ml azijn in het wasverzachterbakje te gieten vóór het spoelen.                                            Als alternatief kun je ook met de hand voorwassen: giet een glas in twee liter water in een teil, waarin je de stoffen een nacht laat weken alvorens over te gaan tot een normale wasbeurt, bij voorkeur met Marseillezeep.
  • Azijn na het wassen: leg de kleren in een teil lauw water waarin je een kopje azijn hebt gegoten (je kunt de hoeveelheid azijn ook vergroten als je niet bang bent de stoffen te beschadigen). Laat ze 20 minuten liggen en laat ze dan aan de lucht drogen. Het zal helpen alkalische zeep op te lossen die zich tussen de vezels van de stoffen heeft opgehoopt, zodat deze kunnen rekken en zachter aanvoelen. De onaangename geur verdwijnt snel, maar je zou een paar druppels etherische olie kunnen toevoegen (vooral als het om huishoudlinnen gaat).
  • Citroenzuur: deze stof werkt tegen kalkaanslag en kan water minder hard maken, en het vermindert ook de alkali in wasmiddelen. Los het dus op in warm water (50 gram in een halve liter water, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door de verhouding 1 op 10 aan te houden) en giet het in de tromml van de wasmachine bij het wassen.


Heb je nog favoriete trucs voor een perfecte was?Advertisement