Stek je vetplanten voor nieuwe plantjes: het is gemakkelijk en leuk

door Natasja

15 September 2021

Stek je vetplanten voor nieuwe plantjes: het is gemakkelijk en leuk
Advertisement

Als je even online zoekt naar kamerplanten, of ook een kijkje neemt in plantenwinkels, zul je zien dat een groot deel altijd gewijd is aan vetplanten, die vaak "succulenten" genoemd worden: het is een enorme familie, met exemplaren in ontelbare verschillende vormen, maten en kleuren, maar stuk voor stuk altijd fascinerend en vaak juist gebruikt om interieurs te verfraaien.

Hun succes komt niet alleen doordat ze er mooi uitzijn: de meest voorkomende soorten zijn zeer gemakkelijk te kweken. Ze hebben niet veel grond nodig, dus je kunt ze in allerlei houders zetten, ze groeien over het algemeen vrij langzaam, en je hoeft ze niet vaak water te geven of je zorgen te maken over periodiek snoeien. Kortom, het zijn de perfecte planten voor mensen die weinig tijd hebben om hun planten te verzorgen, zelfs degenen die denken dat ze geen groene vingers hebben.

Dus als je al de juiste soort vetplant hebt gevonden en deze met succes hebt weten te kweken, waarom zou je deze dan niet thuis stekken? Ontdek hoe.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

We hebben het over sedum, echeveria, sempervivum, senecio, crassula: ze behoren tot de meest gekweekte vetplanten, zowel thuis als in de tuin (als het klimaat het toelaat). Hoe stek je ze?

    1. Kies een plant in uitstekende conditie. Als je hem in slechte conditie ziet, met bladeren die niet stevig zijn en niet de gebruikelijke kleur hebben, is het bijna onmogelijk dat een van de bladeren wortel schiet en zich vermenigvuldigt.

2. Snij met een zeer scherp, gesteriliseerd mes of een stanleymes de stengel met de gezondste bladeren (eventueel ook op plaatsen waar je de plant niet te groot wilt maken) en snijd hem bij de basis af.
    3. Trek de afzonderlijke blaadjes heel voorzichtig met de hand van de tak af, zonder ze te breken, maar door ze aan de basis te scheiden.
    4. Laat ze 1-3 dagen op een droge plaats liggen tot de blootgestelde snede droog en geheeld is.
    5. Maak glazen klaar: was en steriliseer ze, vul ze vervolgens met water en waterstofperoxide. De verhouding moet 7 ml waterstofperoxide (3%) per 100 ml water zijn. Voordat je de verschillende bladstekken begraaft, moet je ze 10 minuten in deze oplossing laten weken om eventuele schadelijke bacteriën te elimineren en het deel van de plant sneller weer "gezond" te maken.
    6. Kies een rechthoekige bak die niet erg hoog is, zoals een oude bakplaat, en zorg ervoor dat er afwateringsgaten in zitten.
    7. Vul het met potgrond: meng gelijke delen van goede kwaliteit potgrond met vrij grof zand (of vermicoliet) en perliet of puimsteen. Je kunt de grond ook luchtiger maken met schors, kokosvezel of turf.
    8. Spuit met een sprayflacon water over de grond: deze moet vochtig maar niet doorweekt zijn.
   9.  Leg de bladeren goed uit elkaar en steek ze met de snijkant schuin in de grond, zonder het hele blad met grond te bedekken.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Je moet de bak voortdurend vochtig houden, maar nooit te nat, op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.

Na ongeveer twee weken zijn de wortels uitgelopen en in sommige gevallen zie je zelfs wat scheutjes op de bladeren. Op dit punt moet je de zaailingen blijven opkweken tot ze goed gevormd zijn, ook al zijn ze nog klein. Als je merkt dat van alle planten van hetzelfde type er slechts enkele tot ontwikkeling zijn gekomen, neem dan alleen die planten en verplaats elke plant naar een pot die slechts iets groter is dan zijn grootte, in dezelfde grond. De andere hebben waarschijnlijk geen wortel geschoten, maar het is altijd de moeite waard om nog even te wachten.

De kleine plantjes die je in grotere potten hebt overgeplant, moeten alleen lichtjes worden bewaterd als het substraat echt droog is, en kunnen al op dezelfde manier worden gekweekt als de volwassen plantjes waar ze vandaan komen. Veel tuinierplezier!

Advertisement