Zweetvlekken op de kussens? Verwijderen ze met deze eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

13 September 2021

Zweetvlekken op de kussens? Verwijderen ze met deze eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

De tijd dat je met je hoofd in contact bent met het kussen laat onvermijdelijk sporen na, en vooral in de warmere maanden van het jaar zie je vaak zweetvlekken op het kussen wanneer je de kussenslopen verwisselt. Deze verschijnen als min of meer duidelijke gelige vlekken die een onaangename geur verspreiden, en ook als je het kussen overdag laat luchten en het daarna afdekt met een frisgewassen kussensloop, is het niet erg hygiënisch om er weer op te slapen. Slapen op kussens die schoon zijn en misschien zelfs licht geparfumeerd, helpt je om beter te slapen.

Om deze vlekken te verwijderen kun je enkele huismiddeltjes, zoals de hieronder aangegeven, gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om vlekken te verwijderen, probeer:

  • Borax en wasmiddel (gebruik handschoenen): maak een wasmiddel voor de wasmachine door 200 gram wasmiddel met 80 gram borax te mengen, en 250 ml afwasmiddel en 250 ml chloorvrij bleekmiddel toe te voegen. Giet er vervolgens zoveel heet water bij dat het de consistentie heeft van een normaal wasmiddel.
  • Marseillezeep met azijn OF waterstofperoxide: los een paar eetlepels Marseillezeep op in een halve liter heet water en voeg vervolgens een half glas azijn of waterstofperoxide toe. Dit kan worden gebruikt voor de handwas, na een paar uur weken, of rechtstreeks in de trommel van de wasmachine.

Wat temperaturen en wasmethoden betreft, dien je altijd de instructies van de fabrikant in acht te nemen: elk kussen is gemaakt van verschillende materialen die anders moeten worden behandeld. Donzen kussens moeten delicaat gewassen worden (voor wol, of met de hand), met temperaturen tussen 40 en 60 graden. Polyester kussens moeten met de hand gewassen worden op maximaal 40°. Microvezelstoffen kunnen niet met azijn worden gewassen, maar de temperatuur kan worden verhoogd tot 60° indien nodig. Latex of traagschuim ten slotte kan het best met de hand worden gewassen door het verdunde product in een sprayflacon te gieten en met een vochtige doek te deppen tot de vlekken zijn verdwenen.

Als je de ruimte lekker wilt laten ruiken, kun je een sprayflacon vullen met een halve liter water, een eetlepel baking soda toevoegen en vervolgens 5-10 druppels etherische lavendelolie, een geur die ontspanning bevordert. Verstuif het op het schone kussen om het zacht en aangenaam te laten geuren.

Veel succes!

Advertisement