Ontdek hoe je silicagel zakjes op vele nuttige manieren in huis kunt gebruiken

door Natasja

12 September 2021

Ontdek hoe je silicagel zakjes op vele nuttige manieren in huis kunt gebruiken
Advertisement

Bij veel dagelijkse aankopen zie je vaak in de verpakking of in de artikelen die je koopt papieren zakjes met de woorden "silicagel" erop. Dit zijn kleine, harde, bijna doorzichtige silicagelbolletjes die worden gebruikt om vocht te absorberen in gesloten ruimtes zoals o.a. tassen en schoenendozen.

We gooien ze vaak weg of laten ze in de tassen zitten tot we er geen last meer van hebben, maar ze kunnen op een aantal nuttige manieren in huis worden gebruikt omdat ze een groot absorptie- en drogendvermogen hebben. Lees verder om alternatieve toepassingen voor silicagelzakjes te ontdekken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 • Om mes- en scheermesjes te bewaren: om te voorkomen dat vocht de metalen mesjes oxideert en er zich dus roest op vormt, kun je de verschillende gereedschappen in laden of bakken bewaren, samen met zakjes silicagel.
 • Om schoenen te ontgeuren: als je wilt voorkomen dat de schoenenkast onaangename geurtjes verspreidt, legt een zakje in elke schoenenkast wanneer je schoenen opbergt.
 • Oude boeken in een vochtige kamer: als je boeken hebt die door de vochtigheid in de kamer dreigen te worden beschadigd, kun je zakjes tussen de boeken plaatsen.
 • Oude elektronische apparaten of camera's: als je een doos of ook een vitrine of uitstalkast hebt waarin je waardevolle en oude voorwerpen bewaart, zoals de hierboven genoemde, kun je vochtschade op afstand houden met silicagel zakjes.
 • In kledingkasten en laden: voorkom het risico van schimmel op kleding met een paar zakjes.
 • Evenzo kunnen ze worden gebruikt in gesloten koffers die lange tijd worden opgeborgen.
 • Sommige mensen bewaren er een paar op het dashboard van hun auto, of bij de ramen in huis om condensvorming op het glas te voorkomen (of althans te verminderen).
 • Om foto's te beschermen: met silicagel zakjes kan worden voorkomen dat foto's door vocht worden beschadigd of verkleurd. Plaats ze gewoon in de doos waarin je ze bewaart, op de achterkant van de lijst of in de albums.
 • Wil je een pompoen drogen voor herfstdecoraties of er een verwerken voor Halloween? Leg de zakjes erin om hem langer te laten duren.
 • Evenzo kan silicagel je helpen bloemen sneller te drogen, op voorwaarde dat je de zakjes en de bloemen zelf in goed gesloten plastic of glazen houders bewaart, beschermd tegen licht.
 • Als je houders of lades vol documenten hebt die je tegen de risico's van vocht wilt beschermen, gebruik dan deze zakjes.

Er zijn dus heel veel goede redenen om deze zakjes te bewaren, vind je ook niet?

Advertisement