Graslelie of lintplant: ontdek hoe je deze plant kweekt

door Natasja

15 Oktober 2021

Graslelie of lintplant: ontdek hoe je deze plant kweekt
Advertisement

In het Engels is hij bekend als spinplant (spider plant), maar de graslelie of lintplant heeft eigenlijk een verschillende naam in elk gebied: hoe komt dat? Omdat hij heel veel voorkomt, in feite over de hele wereld, vanwege zijn gemakkelijke teelt en het een uitstekende plant is voor mensen die geen groene vingers hebben.

Met zijn lange witte en groen gestreepte bladeren is Chlorophytum elatum (dit is de wetenschappelijke naam) een zeer decoratieve soort, die door de NASA werd bestudeerd op zijn vermogen om giftige stoffen uit de lucht in gesloten ruimten te verwijderen. Ontdek hieronder hoe je deze plant binnenshuis kunt kweken.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Blootstelling en temperatuur: de graslelie houdt van een lichte plaats maar niet in direct zonlicht en mag niet worden gekweekt bij temperaturen onder de zeven graden. Om goed te groeien, geeft hij de voorkeur aan een gemiddelde temperatuur tussen 16 en 21 graden. Dit betekent dat hij ook in ruimten zoals de badkamer of de keuken kan worden geplaatst, omdat hij niet noodzakelijk op vensterbanken in het zonlicht hoeft te staan. De minimumtemperaturen zijn zo laag dat hij geschikt is voor bijna elk huis.
  • Aarde: deze plant verdraagt vrijwel alle gangbare grondsoorten, maar het beste is altijd een goed gedraineerd, zacht substraat dat is verlicht met turf. Het belangrijkste is namelijk dat het water niet rond de wortels stagneert, maar gemakkelijk uit de pot wegloopt.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Water geven: de graslelie moet water krijgen wanneer de grond uitdroogt en dus niet zo vaak, omdat hij erg vatbaar is voor wortelrot als gevolg van overbewatering of slechte drainage. Het zal dus afhangen van de seizoenstemperaturen in huis, alsook van de vochtigheidsgraad. In huizen die niet te warm en droog zijn, kan het water geven in de winter sterk worden verminderd, terwijl het in de zomer goed is de plant een paar keer per week te controleren.
  • Vermeerderen en verpotten: deze plant heeft een hangende groeiwijze, waardoor hij geschikt is om te worden gekweekt in potten die hoog zijn geplaatst of aan het plafond zijn opgehangen, zodat de stolonen - dat wil zeggen de nieuwe zaailingen die aan de uiteinden van de stengels groeien - overblijven om het gehele bladerdek te versieren, hangend in de lucht. Juist door deze stolonen te nemen is het gemakkelijk de plant te vermeerderen: ze kunnen in water worden gekweekt of direct in de grond worden gezet om te wortelen, hoewel het beter is ze in de grond te steken, te wachten tot ze wortelen en dan pas de stengel af te snijden die ze met de moederplant verbindt. Als je dan ziet dat de wortels van de moederplant de hele pot hebben bedekt, moet je het exemplaar naar een grotere pot verplaatsen.

Heb je deze plant thuis al eens gekweekt?

Advertisement