Is het zonneschermen vuil? Maak het goed schoon voordat je het oprolt

door Natasja

01 Oktober 2021

Is het zonneschermen vuil? Maak het goed schoon voordat je het oprolt
Advertisement

Naarmate de dagen korter worden en de temperaturen dalen, voel je niet langer de behoefte om de balkons en terrassen te beschermen tegen de zonnestralen tijdens de heetste uren van de dag. Aan het einde van de zomer breekt het moment aan waarop je normaal gesproken het zonnescherm sluit en opbergt voor de herfst en de winter.

Het zonnescherm zal echter het hele seizoen blootgesteld zijn geweest aan de verschillende weersomstandigheden en vooral aan het stof en vuil dat zich tijdens het gebruik op de doeken kan afzetten, en het zou dan ook beter zijn ze goed schoon te maken alvorens ze voor lange maanden op te bergen. Lees hieronder hoe je dit moet doen.

Advertisement
publicdomainpictures.net, European Rolling Shutters/Flickr

publicdomainpictures.net, European Rolling Shutters/Flickr

Wat heb je nodig:

  • een bezem met lange steel
  • een grote emmer
  • borstels
  • sponzen
  • waterslang

Hoe gaat je te werk:

    1. Verwijder eerst het meeste vuil met de bezem: bladeren, vuil dat erop gevallen is, spinnenwebben en al het andere dat zich erop heeft vastgezet of onder de luifel is blijven steken, moet worden verwijderd. De onderkant van het scherm moet ook worden "geveegd". Geef zo nodig met een bezem of met de hand een aantal klopjes om al het stof te verwijderen en gebruik een ladder maar alleen als je niet het risico loopt gevaarlijk voorover te leunen.
    2. Voor de rest, besproei het scherm met water.
    3. Bereid de emmer voor met water en zeep: voor stoffen zonneschermen kun je een beetje waszeep gebruiken (ook Marseillezeep). Voor metalen constructies kun je water en alcohol (of alleen alcohol) gebruiken, terwijl je voor aluminium structuren specifieke producten of water en baking soda moet gebruiken.
    4. Om het vervolgens schoon te maken kun je de oplossing in een sprayflacon gieten en vervolgens met de hand schrobben met een spons of borstel, of er een schone bezem in dopen en de twee zijden van het scherm, boven en onder, schrobben.
    5. Als je nog steeds vlekken of vuile plekken ziet, kun je verschillende middelen proberen (die niet allemaal samen moeten worden gebruikt):
    Afwasmiddel, of waterstofperoxide voor schimmelvlekken, wrijf het middel op de stof en laat het 30 minuten of langer zitten alvorens het af te spoelen.
    Keukenontvetter voor vogelpoep
    Als er olieachtige vlekken op zitten, probeer dan een beetje aceton op een verborgen hoekje van de stof en als het niet verkleurt, gebruik het dan op de vlek.
    6. Spoel grondig af met de waterslang.
    7. Laat het goed drogen alvorens het zonnescherm te sluiten of te verwijderen.

Succes ermee!

Advertisement