Vaste planten: veelgemaakte fouten die je niet moet maken voor een mooie tuin met weinig verzorging

door Natasja

01 November 2021

Vaste planten: veelgemaakte fouten die je niet moet maken voor een mooie tuin met weinig verzorging
Advertisement

Vaste planten in de tuin zijn de planten die je elke jaar weer ziet na een periode van rust (meestal in de winter), dus ze zijn een uitstekende investering om jaar na jaar een steeds mooiere ruimte te hebben naarmate de verschillende soorten bezit nemen van de grond.

Het feit dat ze een ander ritme hebben dan veel eenjarige siergewassen, van het soort dat in de winkel gelijk opvalt maar er slechts enkele maanden zal zijn, betekent niet dat ze kunnen worden verwaarloosd of dat hun behoeften aan blootstelling, klimaat en bodem te licht kunnen worden opgevat. Ontdek hoe je de meest gemaakte fouten met vaste planten kunt herstellen.

Advertisement
hereshegrows.com

hereshegrows.com

  • De juiste blootstelling: aangezien je te maken hebben met planten die je hoogstwaarschijnlijk in plantenbakken en bloemperken zult plaatsen waar ze lange tijd zullen moeten blijven, moet je wat tijd besteden aan onderzoek naar de meest geschikte soorten voor de plek die je wilt inrichten. Ga na hoeveel uren zonneschijn het gebied krijgt, de gemiddelde seizoenstemperatuur, de aanwezigheid van wind. Dit zijn aanwijzingen die je zullen helpen om de mogelijkheden te beperken wanneer je de juiste plant wilt kiezen, zodat je kunt voorkomen dat je geld en tijd besteedt aan het kweken van een exemplaar dat daar gewoon niet kan overleven. Wat te doen? Zoek uit hoe het gebied waarin je woont kan worden ingedeeld: in botanische termen spreekt men van "winterhardheidszones", d.w.z. categorieën die zijn ingedeeld volgens precies die parameters die zojuist zijn genoemd om een onderscheid te maken tussen het soort planten dat er kan overleven. In koude gebieden moet je bijvoorbeeld planten zoeken die tegen de wintervorst kunnen, terwijl je in warme gebieden planten moet zoeken die droogte verdragen. Afhankelijk van de breedtegraad kunnen de algemene aanduidingen (zon, halfschaduw) in de praktijk enigszins verschillen: in de noordelijkste streken kunnen soms planten in de zon - of bijna in de zon - groeien die over het algemeen als halfschaduw worden beschouwd, bijvoorbeeld.

    Je kunt nuttige informatie niet alleen online vinden of door met kwekers te praten, maar ook op plantenetiketten, waarop vaak met symbolen de teeltvereisten van de plant worden aangegeven. Er zijn ook blogs, portaalsites en ook sociale netwerksites online waar je meer te weten kunt komen.

  •  De bodem: er zijn planten die zure grond nodig hebben (zoals onder coniferen en dennen), andere die de voorkeur geven aan alkalische grond. In de overgrote meerderheid van de gevallen vrezen de planten dan ook stagnatie van het water, zodat de grond rijk maar ook drainerend moet zijn, terwijl er op kleigrond maar weinig soorten zijn die geen problemen hebben. Als je dus toevallig ziet dat het water snel verdwijnt en de grond binnen enkele uren na het geven van water uitdroogt, gaat het waarschijnlijk om steenachtige, arme grond waar de planten veel meer zorg nodig zullen hebben om te overleven als ze niet geschikt zijn.

Advertisement
homestolove.com.au

homestolove.com.au

  • Verwaarloos ze niet: het is waar dat, als je eenmaal de juiste plant voor de tuin hebt gekozen en de beworteling in de eerste weken of het eerste jaar hebt begeleid, het exemplaar vaak vanzelf verdergaat, maar dat betekent niet dat je er niets meer aan moet doen. Niet alleen natuurlijk met water geven om perioden van droogte te compenseren, maar ook met de nodige jaarlijkse snoei, het verwijderen van verdroogde bloemen en takken wat de vegetatie stimuleert en zelfs het delen van de struiken, d.w.z. het scheiden van de plant in twee delen om twee nieuwe exemplaren te creëren.
  • Mulch: Het gebruik van het juiste soort materiaal om de grond rond planten te bedekken helpt niet alleen om onkruidgroei te voorkomen, maar ook om meer vocht in de grond te houden en vervolgens, als het afbreekt, beïnvloeden die materialen de samenstelling van de grond. Zoek dus altijd uit wat voor soort mulch nodig is voor elke plant.

 

thisoldhouse.com

thisoldhouse.com

  • Hou rekening met de bloeiperioden en de kleuren van de bloemen: het leuke van vaste planten (en bollen) is dat er, afhankelijk van het seizoen, altijd wel een plant is die zijn kleurrijke bloemen laat zien. Denk dus na over de kleurenpracht die je in elk seizoen wilt en plant de verschillende soorten dienovereenkomstig.
  • Denk bij de planning ook aan de uiteindelijke grootte: de verleiding om pas gekochte exemplaren, die klein lijken, naast elkaar te planten, moet worden bestreden. Het vergt geduld, maar na een of twee jaar kunnen de planten, als ze goed in de grond gewend zijn, een stuk groter worden en misschien zullen de sterkere de andere verstikken, waardoor ze geen zon en voedingsstoffen meer krijgen. Houd je dus aan de voorgeschreven afstanden tussen de exemplaren van dezelfde soort en zorg er bij het opvullen van de open plekken met andere planten voor dat deze tijdens hun jaarlijkse groei- en bloeiperiode voldoende licht krijgen. Een andere belangrijke tip in dit verband is te weten welke planten lange stengels zullen maken die vervolgens, met het gewicht van de bloemen, op de grond zullen zakken: voorkom dit door meteen een stok in de grond te planten, zodat de wortels niet worden verstoord wanneer ze het hardst groeien, en om steun klaar te hebben voor wanneer dat nodig wordt.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement