Maak je balkon grondig schoon met witte azijn

door Natasja

08 September 2021

Maak je balkon grondig schoon met witte azijn
Advertisement

Een balkon dat aan slechte weeromstandigheden wordt blootgesteld, heeft de neiging snel vuil te worden, en met alleen het wegvegen van bladeren en stof ziet het er niet perfect schoon uit. Het kan ook gebeuren dat als je een paar dagen weg bent geweest of vergeten bent te vegen en schoon te maken, er door vuil vlekken of kringen op de vloer zijn gekomen. Of het kan gebeuren dat je drank of voedsel morst wanneer je buiten een hapje eet.

Een uitstekend middel om de balkonvloer te ontvetten, schoon te maken en te ontgeuren (als je geen schoonmaakmiddelen wilt gebruiken) is azijn. Je kunt witte wijnazijn, appelazijn of alcoholazijn gebruiken, die alle binnen een paar minuten hun zure geur verliezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Azijn is een middel dat grondig kan reinigen en ook eventuele kalkvlekken kan verwijderen die zich onder de pottenkunnen vormen, maar let op het materiaal van de vloeren: op marmer en graniet, of ook op hout en andere soorten natuursteen, kan azijn te agressief zijn. Hetzelfde geldt vaak voor terracotta vloeren, waar het beter is de azijn veel te verdunnen of deze schoonmaakmethode wat minder vaak toe te passen dan bij vloeren van aardewerk, keramiek en dergelijke.

Om het balkon met azijn schoon te maken, vul je een gewone emmer met zeer warm water en voeg je er een halve liter azijn aan toe. Je kunt ook een druppel afwasmiddel of zelfs Marseillezeep toevoegen als je de tegels grondig wilt ontvetten, maar overdrijf het niet: je moet geen schuim produceren.

Alleen op de plekken waar je de vlekken niet wegkrijgt, kun je absolute azijn proberen, en zo nodig een beetje ethylalcohol toevoegen, waarbij je met een borstel alleen op de betreffende plek schrobt.

Voor smeedijzeren leuningen en balustrades kun je een oplossing van water en azijn in gelijke delen gebruiken, die je met een spons erop moet aanbrengen. Indien deze elementen daarentegen van steen of marmer zijn, is het beter dit te vermijden en gewoon water en Marseillezeep te gebruiken.

Water en azijn kunnen ook worden gebruikt om aluminium rolluiken en jaloezieën schoon te maken, en voor de vuilste plekken kan alcohol worden toegevoegd.

Kortom, het is echt handig om altijd een paar flessen azijn in huis te hebben!

Advertisement