Ontdek de handigste tips om radiatoren schoon te maken

door Natasja

09 September 2021

Ontdek de handigste tips om radiatoren schoon te maken
Advertisement

Van alle oppervlakken die in huis moeten worden schoongemaakt, behoren radiatoren waarschijnlijk tot de meest vergeten oppervlakken: ze werken praktisch vanzelf, je hoeft ze niet te bedienen, je plaatst er geen voorwerpen op, je gebruikt ze niet rechtstreeks en beseft dus niet hoeveel vuil ze weten op te hopen. Het zijn echte vergaarbakken van stof, en vooral als er mensen in huis zijn die allergisch zijn voor huisstofmijt of die ademhalingsmoeilijkheden hebben, moet je eraan denken tijd vrij te maken om ze ook schoon te maken.

Er zijn een aantal methoden om dit te doen, die we hieronder uiteen zullen zetten.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vergeet niet ze altijd schoon te maken als ze zijn uitgeschakeld, als ze helemaal koud zijn, en voordat je met schoonmaakmiddelen te werk gaat, moet je het grootste deel van het stof verwijderen.

Om dit te doen kun je zoveel mogelijk stofzuigen, maar als er gleuven zijn waar je moeilijk bij kunt, dan helpt een föhn: in plaats van het stof op te zuigen, duw je het weg van de radiator. Om echter te voorkomen dat stof, haar en vuil in de lucht rondvliegen, kun je natte handdoeken gebruiken: leg ze achter de radiator en eronder, en richt de hete luchtstraal van de haardroger op de handdoeken, die het meeste stof zullen opvangen en daarna kunnen worden gewassen.

Soms zijn er echter plaatsen waar het stof alleen met de hand kan worden verwijderd: gebruik microvezeldoekjes die om een houten staafje zijn gewikkeld of oude sokken en haal ze door de moeilijke plekken om het vuil los te maken.

Wat de schoonmaakmiddelen betreft, als er geen korst is om te ontvetten, kan het meer dan voldoende zijn om baking soda opgelost in water te gebruiken, de radiator met een doek af te vegen en vervolgens met een andere doek af te spoelen. Anders kun je, om het oppervlak schoon te maken en te ontsmetten, ook waterstofperoxide verdund in gewoon water gebruiken.

Als je een ontvettende zeep nodig hebt, maak dan een mengsel van water en azijn in gelijke delen, waaraan je een druppel afwasmiddel kunt toevoegen.

Wanneer je de radiatoren aan het eind van de winter niet meer gebruikt, of vlak voordat je ze weer gaat gebruiken, moet je ook het ontluchtingskraan openen om ervoor te zorgen dat eventuele lucht kan ontsnappen. Zodra je water ziet komen, sluit dan de kraan.

Het is even gedoe, maar je hoeft het maar een paar keer per jaar te doen en je zult het verschil zien.

Advertisement