Neem afscheid van vlekken op kleding met een doe-het-zelf vlekkenverwijderaar die je altijd klaar voor gebruik kunt bewaren

door Natasja

28 Oktober 2021

Neem afscheid van vlekken op kleding met een doe-het-zelf vlekkenverwijderaar die je altijd klaar voor gebruik kunt bewaren
Advertisement

Er zijn talloze manieren waarop je elke dag vlekken op kleding kunt maken: tijdens het eten, als je tegen een vies voorwerp aanwrijft terwijl je rondloopt, make-up sporen, of ook gewoon door te zweten of door een klein huishoudelijk ongelukje. Hoewel sommige vlekken bijna onmogelijk te verwijderen zijn, kan in de meeste gevallen vroegtijdig ingrijpen met de juiste producten een wereld van verschil maken.

Vaak heb je al een reeks middelen in huis die kunnen helpen, en zo kun je altijd een aantal doe-het-zelfproducten klaar kunnen hebben om vlekken te verwijderen zodra ze vuil worden of voordat je ze in de wasmachine stopt. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Talkpoeder of maiszetmeel (maar ook andere zeer fijn gemalen meelsoorten, zoals aardappelzetmeel of rijstzetmeel) helpen bij vloeibare vlekken of vettig vuil door het vloeibare gedeelte te absorberen: giet ze gewoon op de vlek en wanneer het alle vloeistof of vettig vuil heeft geabsorbeerd, schud het kledingstuk om het er vanaf te laten vallen of borstel het voorzichtig weg.
  • Vervolgens kun je witte azijn of waterstofperoxide gebruiken, die ook nuttig zijn voor de behandeling van verschillende andere soorten moeilijke vlekken, zoals bloedvlekken en zweetvlekken. Met name waterstofperoxide kan soms oude vlekken behandelen en is niet te agressief op stoffen.
  • Een ander ingrediënt dat in de keuken wordt gebruikt en nuttig kan zijn, is wijnsteen (cream of tartar): bevochtig het kledingstuk met een beetje water, strooi vervolgens een beetje wijnsteen op de vlek en wrijf het in met een spons of een borstel met zachte haren. Ga dan verder met normaal wassen.
  • Het is ook handig om altijd een beetje vaste Marseillezeep bij de hand te hebben en die alleen op de vlekken te wrijven die net met water zijn bevochtigd, zodat je alleen de getroffen plek met de hand wast voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. En om het proces nog gemakkelijker te maken, kun je een beetje water verwarmen (genoeg om een lege sprayflacon te vullen) en er een of twee eetlepels Marseillezeep in spuiten, met toevoeging van evenveel baking soda. Gewoon goed schudden voor elk gebruik en je hebt een zachte maar doeltreffende vlekkenverwijderaar voor veel voorkomende vlekken.

Wat is jouw favoriete methode om vlekken uit kleding te verwijderen?

Advertisement