Geraniums: ontdek hoe je ze moet snoeien om ze mooier te laten groeien en de takken kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken

door Natasja

06 September 2021

Geraniums: ontdek hoe je ze moet snoeien om ze mooier te laten groeien en de takken kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken
Advertisement

Een van de populairste bloemen om op het balkon, in de tuin of in een bloempot op de vensterbank te zetten, is ongetwijfeld de geranium, die de hele zomer door voor een prachtig schouwspel zorgt.

Wanneer de temperaturen echter beginnen te dalen en het aantal uren zonneschijn afneemt, d.w.z. tussen het einde van de zomer en het begin van de herfst, is het tijd om ze te snoeien; op dat moment kun je ze ook vermeerderen door ze te stekken, zodat je veel nieuwe planten kunt kweken die klaar zullen zijn voor het volgende voorjaar. Lees verder en ontdek hoe je dit kunt doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Snoeien

Pelargoniums (dit is de naam van de bloemen die we ten onrechte geraniums noemen) hebben in de meeste gevallen de neiging een beetje rommelig te groeien als er niets aangedaan wordt. Goed snoeien betekent de struik zo vormen dat hij compacter, d.w.z. handelbaarder wordt. Dit gebeurt door takken die te veel zijn uitgelopen in te korten, en altijd net boven een stengelknoop. Daarbij moet een zo compact en rond mogelijke kroon gelaten worden, zonder te veel te snoeien.

Voordat je takken afknipt, moet je er echter voor zorgen dat de schaar en snoeischaar goed geslepen en gedesinfecteerd is: om hem te steriliseren kun je het mes enkele seconden boven het vlam van een aansteker houden of het met een beetje isopropylalcohol of ethylalcohol inwrijven. Als je veel verschillende planten moet snoeien, kun je het beste een aansteker of alcohol bij de hand hebben en de messen goed schoonmaken voordat je aan een nieuwe plant begint.

Vermeerdering door stekken

Met de takken die door het snoeien zijn verkregen, kun je de geraniums vermeerderen door ze te stekken, oftewel ze in nieuwe potten te begraven.

Je hebt kleine potten nodig, gewoonlijk met een diameter van 15 cm, die je vult met een eerste laag - een paar vingers hoog - geëxpandeerde klei, en voeg er verder goede, rijke, losse grond bij tot driekwart van de hoogte van de pot.

Neem nu een glas water en een pot poedervormig bewortelingshormoon en open het deksel. Neem het eerste afgesneden takje, laat het afgesneden deel enkele centimeters in water weken en doop het dan onmiddellijk in het bewortelingspoeder; steek het takje vervolgens in de grond. Als je geen bewortelingspoeder hebt (verkrijgbaar in tuincentra, kwekerijen of ook online), hoef je het niet te gebruiken, maar in dat geval geven sommige mensen er de voorkeur aan de takjes in water te houden - en het water om de paar dagen te verversen - totdat ze wortels produceren.

Ga op deze manier verder met de andere takken tot de pot vol is. Neem nu heel voorzichtig nog een paar handen grond en vul de pot tot de rand, waarbij je ervoor zorgt dat de grond goed rond de verschillende takken past. Het enige wat je nu nog moet doen, is de stekken goed water geven, ze op een lichte plaats zetten, beschut tegen de wind en niet vergeten ze een paar keer per week water te geven.

Door te profiteren van het licht en de niet al te koude herfsttemperaturen krijgen de stekken de kans om wortel te schieten en nieuwe bladeren te produceren. Tijdens de winter kun je ook minder water geven, maar zorg er altijd voor dat de grond niet langer dan een dag volledig droog staat.

Veel plezier met het tuinieren!

Advertisement