De voegen van vloeren en tegels bleken? Probeer deze makkelijke doe-het-zelf methode

door Natasja

05 September 2021

De voegen van vloeren en tegels bleken? Probeer deze makkelijke doe-het-zelf methode
Advertisement

Voegen tussen vloertegels of wandtegels in badkamers en keukens zijn een van de moeilijkste plekken om schoon te maken: hoe vaak je deze oppervlakken ook schoonmaakt, de ruimte tussen de tegels wordt altijd een duidelijk zichtbare opeenhoping van vuil, en tenzij je regelmatig stoomreinigers gebruikt, is het eenvoudig bleken ervan een echte uitdaging.

Er zijn echter een aantal manieren om ze schoon te maken, met producten die je gewoonlijk in huis hebt of die je gemakkelijk kunt kopen. Dit zijn goedkope en doeltreffende middelen, die wel wat inspanning vergen, maar uiteindelijk een bevredigend resultaat zullen opleveren.

Creativo

Creativo

  • Baking soda: een van de meest populaire methoden is baking soda. Meng een beetje ervan met water in een kommetje of een oud glas, en maak er een zachte pasta van die je op de voegen smeert en inwrijft met behulp van een oude tandenborstel (bij voorkeur een met harde haren) of een gewone borstel met harde haren (er zijn er voor voegen, maar je kunt ook andere gebruiken, zoals die voor de was). Je kunt ook baking soda samen met waterstofperoxide gebruiken: zowel door een pasta te maken zoals in het vorige geval, als door eerst de baking soda op de voegen te sprenkelen en vervolgens waterstofperoxide te spuiten terwijl je schoonmaakt.
  • Krijt en citroen: als je blekend krijt in huis hebt, kun je dat samen met citroensap (of ook witte azijn of waterstofperoxide) gebruiken, net als de crème van bicarbonaat en water. Waterstofperoxide kan ook alleen worden gebruikt, misschien als er niet te veel oud vuil te verwijderen is, en net als baking soda of azijn is het ook nuttig bij de bestrijding van schimmel.
  • Een doe-het-zelf-schoonmaakmiddel, perfect voor badkamertegels en af te nemen met een spons, kan worden bereid met twee delen baking soda en een deel waterstofperoxide, waaraan je een druppel afwasmiddel (of vloeibare Marseillezeep) toevoegt. Meng het in een kommetje, of verdun het misschien nog een beetje en je hebt een lichter product om met een sprayflacon te spuiten.
  • Tandpasta: als je niet veel tijd hebt om andere methoden voor te bereiden, gebruik dan een beetje tandpasta. Dit middel wordt niet aanbevolen voor siliconen onderdelen, maar werkt uitstekend als een techniek die sporadisch kan worden toegepast. Wrijf de tandpasta in de voegen met een oude tandenborstel met zachte haren en spoel het daarna af.

Wat is jouw favoriete methode?

 

Advertisement