Is je wollen trui gekrompen na het wassen? Probeer het te herstellen met een eenvoudige truc

door Natasja

27 September 2021

Is je wollen trui gekrompen na het wassen? Probeer het te herstellen met een eenvoudige truc
Advertisement

Er zijn huishoudelijke ongelukjes die iedereen wel eens overkomen, vooral als het om de was gaat. Wat je hoopt dat nooit gebeurd, is dat een perfect goede wollen trui een paar maten te klein uit de wasmachine komt. In de ernstigste gevallen, wanneer het kledingstuk per ongeluk met een andere categorie kleding op een te hoge temperatuur en met een ongeschikte wascyclus is gewassen, komt de trui er echt vele kleiner  uit en zijn de vezels "gekookt", vervilt en verhard tot het punt dat hij niet meer kan worden hersteld.

Maar als de situatie niet zo heel erg is, is er een truc die je kunt proberen om het te herstellen en het terug te krijgen naar zijn oorspronkelijke afmetingen. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Breibeest/Flickr

Breibeest/Flickr

Hier is een methode om te proberen:

  1. Vul een grote teil, badkuip of wastafel met lauw water en doe er twee eetlepels wasverzachter in (of een wasmiddel speciaal voor wol; als je dat niet hebt, kun je ook een dopje babyshampoo of haarconditioner proberen).
  2. Week de trui grondig gedurende 10-20 minuten. Gewoonlijk laat je wol niet zo lang weken omdat de vezels dan uitrekken, maar in dit geval is het precies wat je zou kunnen helpen de trui te herstellen.
  3. Laat al het water met de zeep weglopen en laat de trui in de wasbak/kuip.
  4. Als er geen water meer is, druk de trui tegen de wanden om het overtollige water af te voeren. Je mag de trui niet onder stromend water uitspoelen, noch mag je het kledingstuk draaien om het uit te wringen. Wat in plaats daarvan helpt om al het overblijvende overtollige water te verwijderen, is de trui op een handdoek te leggen en ze dan samen op te rollen en te drukken zodat de droge handdoek het water absorbeert.
  5. Leg de trui weer voorzichtig uit en trek er in verschillende richtingen aan om hem zijn oorspronkelijke vorm terug te geven: je moet de wolvezels, die samengeperst en in elkaar verstrengeld waren, uitrekken om het kledingstuk te herstellen.
  6. Leg de trui plat op een kurkplaat en houd hem op zijn plaats (goed uitgespreid en uitgerekt, zoals de trui hoort te zijn) met punaises. Je kunt het ook op een houten oppervlak proberen, of ook op een plank bedekt met een handdoek, maar dan moet je zware voorwerpen gebruiken om de hoeken van de trui vast te houden, zodat hij in de gewenste positie blijft en niet terug krimpt.
  7. Laat het volledig drogen, uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen die te dichtbij zijn.

Heb je deze methode wel eens geprobeerd met een gekrompen trui?

Advertisement