Lijken de planten te lijden na terugkeer van vakantie? Probeer ze te herstellen met deze methodes

door Natasja

21 Oktober 2021

Lijken de planten te lijden na terugkeer van vakantie? Probeer ze te herstellen met deze methodes
Advertisement

Wanneer je een paar dagen van huis bent, vooral in de zomer, kun je er niet altijd voor zorgen dat iemand voor de planten komt zorgen. Als je een balkon hebt en ook automatische besproeiing, kun je ze voor droogte behoeden, maar als het veel regent en ze uiteindelijk te veel water krijgen, is dit toch een probleem.

Vaker wel dan niet krijgen ze te weinig water en te weinig lichturen als ze binnenshuis blijven. Er zijn dus veel gevallen mogelijk, en als je terugkomt van vakantie is het soms nodig om actie te ondernemen. Hier volgen een paar nuttige tips voor de verzorging van verwaarloosde planten.

via The Guardian

Advertisement
Creativo

Creativo

Als de planten niet genoeg water hebben gehad:

Hun bladeren zien er meestal verschrompeld en droog uit, de compost en de potgrond zullen hard en droog zijn: als het niet te laat is, moet je de gootsteen of de badkuip leegmaken, er een emmer of een grote teil vol water in plaatsen en de potten een half uur onder water laten staan. Verwijder vervolgens de emmer of teil na het legen ervan en laat alleen de potten met de planten in de gootsteen of het bad staan, zodat het water zo lang kan weglopen als nodig is.

Zet de planten in dit geval dus niet meer direct in de zon (als die nog heel sterk is), en controleer ze elke dag, waarbij je ze een beetje water geeft zodra de grond begint uit te drogen, totdat je tekenen van consistent herstel ziet.

Als de planten te veel water hebben gekregen:

In dit geval zullen ze een hangende houding aannemen, alsof ze geen kracht meer hebben. Meestal zien de bladeren of stengels er donkerder uit dan normaal, en is er vooral sprake van waterverzadiging: te veel water in de pot of schotel, dat niet is geabsorbeerd en de wortels water blijft geven. Je moet heel snel handelen en de toestand van de wortels controleren, die verrot kunnen zijn. Als dit het geval is, d.w.z. als ze zacht en donker zijn en schilferig aanvoelen, is er niets aan te doen. Indien deze aandoening daarentegen slechts een deel van de wortels aantast en niet zodanig dat ze volledig zijn verpest, of indien het verrottingsproces nog niet is begonnen (maar er slechts sprake is van een vermoeid uiterlijk en drassige grond), dan moet de plant worden verpot met nieuwe, droge grond en moeten eventueel enkele kleine takjes of bladeren (met een gesteriliseerde schaar) worden afgeknipt, zodat de wortels minder hoeven te "werken" om de plant te voeden.

Zet de planten weer niet direct in de zon (als die nog erg sterk is), en controleer ze elke dag, en zorg ervoor dat je ze alleen licht water geeft als de grond weer droog is, totdat je ook hier tekenen van consistent herstel ziet.

Als de plant is blootgesteld aan te veel licht:

De bladeren zijn verschroeid of vertonen gele of witte vlekken, alsof ze verkleurd zijn. Ze zullen ook broos en uitgedroogd aanvoelen en de grond zal compact, droog en hard zijn. Je dient overvloedig water te geven en de verbrande of dode delen met een schaar te verwijderen. Verplaats de plant naar een meer beschutte plaats tegen de zon (maar niet te veel, het moet nog steeds licht zijn), en help hem eventueel om gehydrateerd te blijven door een schoteltje met geëxpandeerde klei neer te zetten dat steeds met één of twee vingers water wordt gevuld, om de vochtigheid rond het gebladerte te verhogen.

Als, aan de andere kant, de plant te lang in het donker heeft gestaan:

De bladeren zullen bleek zijn, en de nieuwe zullen klein zijn. De nieuwe takken zijn dunner en zwakker en hangen vaak af of spannen zich naar de enige plaats waar ze licht hadden kunnen ontvangen. In sommige gevallen worden de bladeren geel en vallen ze af, en de plant zal waarschijnlijk geen bloemen produceren. Het enige wat je kan doen is de plant meer naar de zon toe verplaatsen, maar het is ook zeer nuttig (en dit moet worden gedaan telkens wanneer de bladeren van de planten met te veel stof of vuil zijn bedekt) de bladeren af te stoffen: doe dit met zeer zachte droge doeken, of hoogstens bevochtigd met alleen een beetje water.

Advertisement