Weet je niet wat je met je tuintomaten moet doen? Ontdek hoe je ze de hele winter kunt bewaren

door Natasja

03 September 2021

Weet je niet wat je met je tuintomaten moet doen? Ontdek hoe je ze de hele winter kunt bewaren
Advertisement

Wie tomaten in de tuin kweekt en er de hele zomer volop van heeft geoogst, geeft ze altijd weg of verwerkt ze om flessen en flessen saus te vullen om klaar te zijn voor de winter. Maar ook als er niet zoveel te oogsten valt, kan het gebeuren dat je te veel tomaten hebt die in korte tijd moeten worden geconsumeerd, anders loop je het risico dat ze bederven. En als je geen tijd hebt om tomatenpuree te maken, wat kun je dan doen?

Er zijn een aantal manieren om tomaten in de vriezer te bewaren, zodat je ze eruit kunt halen wanneer je ze nodig hebt en er de rest van het jaar van kunt genieten. Ontdek hieronder enkele van deze manieren.

Advertisement
shelovesbiscotti.com

shelovesbiscotti.com

Hele tomaten invriezen is altijd een beetje een gok, maar om de beste resultaten te krijgen, kunnen ze vacuüm worden verpakt. Als je geen vacuümverpakkingsmachine hebt, kun je het proces imiteren door de gewassen en gedroogde tomaten (heel of in schijfjes, maar bij voorkeur in één laag of niet te veel overlappend) in een zak te doen, die plat open te houden op een plank, en een rietje in de hoek te steken: vlak voor je de ritssluiting sluit, trek je er zoveel mogelijk lucht uit zodat het plastic aan de tomaten kleeft, haal je het rietje eruit en sluit je de ritssluiting onmiddellijk tot het einde.

Advertisement
southernplate.com

southernplate.com

Als je ze echter in stukjes of helften wilt bewaren, bijvoorbeeld voor een saus, dan kun je ze beter blancheren in een pan, d.w.z. minder dan een minuut onderdompelen in kokend water, zodat je ze eruit haalt wanneer ze nog niet gaar zijn, maar net warm genoeg om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Je kunt ze dan in hun geheel of in stukjes doen, fijnhakken om er een tomatenpuree van te maken, en ze altijd in een luchtdichte zak afsluiten.

deeprootsathome.com

deeprootsathome.com

De truc met zakjes werkt ook als je grote porties verse tomatensaus wilt maken die je bij de hand kunt houden, koken en op smaak brengen met je favoriete groenten en kruiden of specerijen.

grandparentsplus.com

grandparentsplus.com

Een andere erg handige methode is om de tomaten te pureren (bij voorkeur na het ontvellen zoals hierboven aangegeven), en een aantal muffinvormpjes (of zelfs eenvoudige cupcakevormpjes of andere taartjes met één portie, als je die hebt) te vullen met de verse (maar ongekookte) puree, elk portie te bedekken met wat huishoudfolie en te laten invriezen. Als ze stevige blokken zijn geworden, kun je ze allemaal in een diepvrieszakje doen, of ze misschien in plakjes breken (daarvoor heb je een heet mes nodig, en dat is gevaarlijk, dus doe dit alleen als je ervaren bent) zodat je eenvoudig te gebruiken bevroren porties hebt.

Wat is jouw favoriete manier om tuintomaten te bewaren?

Advertisement