Ontdek hoe je de deurafdichting van de wasmachine schoonmaakt, zodat je wasgoed altijd lekker ruikt

door Natasja

05 September 2021

Ontdek hoe je de deurafdichting van de wasmachine schoonmaakt, zodat je wasgoed altijd lekker ruikt
Advertisement

Wekelijks heeft de wasmachine verschillende wasbeurten te draaien en komt daarbij in aanraking met allerlei soorten vuil, die niet altijd volledig uit de trommel worden gespoeld. Bij voorladers kunnen stof, vuil en vooral vaste resten (haar, dierenhaar, vezels die loskomen uit textiel, enz.) in de rubberen deurafdichting, het manchet, blijven steken.

Wanneer dit vuil niet wordt verwijderd, stagneert het dagenlang en creëert het ideale omstandigheden voor de verspreiding van schimmels en bacteriën, die ook de oorzaak zijn van veel onaangename geurtjes. Hoe kan dit worden verholpen? Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Goed onderhoud is het halve werk: als je na elke wasbeurt met de hand haren en vuil verwijdert die tussen de plooien vastzitten, met behulp van eenvoudige rubberen of latex handschoenen, en vooral de deur een paar uur openhoudt zodat er zich geen vocht ophoopt in de wasmachine, zul je de meeste onaangename geurtjes kunnen voorkomen.

Om te reinigen en te ontstmetten kun je azijn of waterstofperoxide gebruiken: giet het op een microvezeldoek en wrijf het goed uit tussen de plooien, tot in alle hoeken. Soms blijft er wat water achter in de afdichting, dus haal er voor het schoonmaken met azijn een droge doek overeen om zoveel mogelijk vloeistof te verwijderen. Wanneer je klaar bent met schoonmaken zoals hierboven beschreven, kun je ook een beetje baking soda in de afdichting gieten, dat zal de volgende lading wasgoed niet schaden.

Als de vlekken er niet uit lijken te gaan, maak dan een pasta met water en baking soda, waaraan je ook een beetje citroensap of een paar druppels tea tree etherische olie kunt toevoegen. Wrijf de pasta zachtjes op de vlekken, eventueel met een rubberen handschoen, een oude tandenborstel of een microvezeldoek.

Wanneer je meerdere wasbeurten na elkaar doet, met kleding die erg vuil of stoffig was, start dan een lege wascyclus met een glas azijn in de trommel of in het wasmiddelbakje, op een gemiddelde temperatuur en niet te lang, het zal helpen de wasmachine schoon te maken.

Succes!

Advertisement