Ontdek hoe je zout kunt gebruiken om gootsteenverstoppingen te verhelpen

door Natasja

03 September 2021

Ontdek hoe je zout kunt gebruiken om gootsteenverstoppingen te verhelpen
Advertisement

Een verstopping in de gootsteenleidingen komt vaker voor dan je denkt, en op een of andere manier zal het voorgekomen zijn dat je de afvoer hebt moeten ontstoppen. Als de verstopping niet zo heel erg is, zijn er een aantal trucs die je kunt proberen om het probleem op te lossen en de kosten van een loodgieter te vermijden.

Sommige daarvan zijn het gebruik van zout, gecombineerd met andere ingrediënten die even gemakkelijk in elke keuken te vinden zijn, of gemakkelijk te koop zijn. Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Zout en azijn: meng een kopje azijn en een half kopje keukenzout in een bakje, giet het in de afvoer, sluit het af met een stop en laat het 30 minuten inwerken. Giet daarna wat afwasmiddel en veel heet water in de gootsteen met de stop dicht. Haal de stop eraf en laat alles in de afvoer lopen, terwijl je heet water blijft toevoegen.


    Een waarschuwing: heet water is het meest doeltreffende middel om klonten vettig vuil in de leidingen op te lossen, daarom wordt vaak aanbevolen ook kokend water te gebruiken. Kokend water moet echter worden vermeden als de afvoer van PVC is, omdat het op lange termijn de afvoer kan beschadigen, dus gebruik gewoon water dat zeer heet is maar niet het kookpunt heeft bereikt.

  •     Grof zout en baking soda: breng 200 ml water aan de kook en voeg 5 eetlepels grof zout en 5 eetlepels baking soda toe. Als de buizen van PVC zijn, wacht dan tot alles een beetje is afgekoeld voordat je het product in de afvoer giet. Gebruik na tien minuten een ontstopper om de verstopping te verwijderen en giet vervolgens heet water in de afvoer.
  •     Gewoon zout en water: sluit de afvoer af met een stop en vul de gootsteen met goed warm water, voeg 5 eetlepels zout toe voor elke liter water. Als de gootsteen halfvol is of iets meer, haal je de stop eruit en laat je het snel leeglopen. Dit is de meest delicate manier, voor minder ernstige gevallen. In plaats van zout, kun je ook baking soda proberen.


Heb je wel eens soortgelijke methodes gebruikt om de gootsteenafvoer te ontstoppen?

Advertisement