Orchideeën snoeien: tips voor de juiste manier en het juiste moment om gezonde, weelderige planten te krijgen

door Natasja

03 September 2021

Orchideeën snoeien: tips voor de juiste manier en het juiste moment om gezonde, weelderige planten te krijgen
Advertisement

Wie houdt er niet van een mooie orchideeënplant die prachtig op een meubelstuk of vensterbank in huis staat? Het zijn eeuwig fascinerende, exotische en stijlvolle planten die het interieur van je huis op een werkelijk prachtige manier verfraaien. In de meeste gevallen moeten ze echter op een aantal manieren worden verzorgd om in huis te kunnen overleven en mooi te kunnen bloeien, aangezien ze inheems zijn in klimaten die sterk verschillen van die welke hun binnenshuis worden geboden.

Een van de dingen die moeten gebeuren is snoeien, dat na de bloei gebeurt en de plant helpt om weer sterk te worden voor de volgende knoppen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Waarom snoeien? Het snoeien van orchideeën helpt de planten gezonder te zijn, ziekten te voorkomen en nieuwe bloei te bevorderen. Zodra de zwakste en meest beschadigde delen zijn verwijderd, concentreert de plant zich op de groei van de andere delen, en het verwijderen van dood weefsel voorkomt dat ongedierte of schimmels binnendringen.

Wanneer? Snoeien (https://www.plantindex.com/pruning-orchids/) gebeurt na de bloei. Ook gekweekte orchideeën bloeien gewoonlijk eenmaal per jaar, maar groene vingers kunnen ze onder de juiste omstandigheden ook tweemaal laten bloeien.

Hoe? Het eerste vereiste is dat de gebruikte gereedschappen goed gedesinfecteerd zijn: was je handen goed, en als je handschoenen gebruikt moeten ook deze worden afgespoeld en gewassen met een desinfecterend middel. Het zijn vooral de messen van de snoeischaar die grondig moeten worden gereinigd en gesteriliseerd: je kunt er isopropylalcohol of ethylalcohol over wrijven, of je kunt ze ook lange tijd boven een vlam houden (en ze dan alleen gebruiken als ze erg koud zijn), of beide.
Je kunt de stengels, de bladeren en zelfs de wortels snoeien.

  •  Stengels: kijk naar de verschillende bloemdragende stengels, die zich vervolgens van de hoofdstam vertakken. De groene, die er stevig en hard uitzien, mogen niet worden aangeraakt, tenzij ze bloemknoppen dragen. Zoek dus het knooppunt onder de onderste bloem en knip net daarboven af (minder dan twee centimeter boven het knooppunt), dit is een manier om de productie van nieuwe bloemen op die stengel te stimuleren. Zijn ze daarentegen bruin en droog, hebben ze geen textuur meer en zijn ze gerimpeld, verwijder ze dan volledig en laat er nog maar een paar cm van over.
  • Bladeren: dode bladeren vallen er meestal vanzelf af, maar je kunt helpen door ze heel voorzichtig los te trekken of af te snijden met een scherp mes. Je moet ook ingrijpen wanneer ze ziek lijken, om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar de rest van de plant.
  • Wortels: deze handeling moet worden vermeden, tenzij je heel zeker bent of enige ervaring hebt opgedaan. Orchideeën zijn epifytische planten, die luchtwortels hebben, dus je ziet ze vaak uit potten komen en uit het substraat tevoorschijn komen. Je mag ze nooit aanraken, want ze helpen de plant om voedingsstoffen op te nemen, en door ze af te snijden wordt de plant blootgesteld aan ziekten en allerlei problemen. Als je het wortelstelsel wilt verkleinen, kun je dit alleen doen met perfect gesteriliseerd gereedschap, en je kunt slechts een klein percentage van de wortels wegsnoeien.


Heb je wel eens je orchideeën gesnoeid?

Advertisement