Verwijder de muffe geur in huis met eenvoudig te maken, goedkope doe-het-zelf-luchtverfrissers

door Natasja

02 September 2021

Verwijder de muffe geur in huis met eenvoudig te maken, goedkope doe-het-zelf-luchtverfrissers
Advertisement

Soms, wanneer je een paar dagen van huis bent geweest, kan het zijn dat wanneer je thuiskomt, de kamers een onaangename geur hebben omdat ze een tijdje gesloten zijn geweest. Je kunt dan luchtverfrissers gebruiken, en niet alleen die je in de winkel kan kopen: je kunt ze op veel verschillende manieren zelf maken, ook met eenvoudige ingredi├źnten die je vaak al in huis hebt.

En dan zijn er nog een paar trucjes voor een lekker fris ruikend huis. Ontdek enkele nuttige methodes om het huis lekker te laten ruiken door verder te lezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  •  Een eerste methode is het gebruik van azijn en de geur van citrusvruchten: citroen, sinaasappel, sukadecitroen, limoen.... Kies je favoriet. Dit is een middel dat in één dag kan worden bereid, maar nog doeltreffender is als men het lange tijd laat trekken. Hoe doe je dat? Verwarm gewoon genoeg azijn om 3/4 van een luchtdichte pot naar keuze te vullen (hij hoeft niet erg groot te zijn, ook een halve liter is prima). Was intussen een paar citroenen (of ander fruit naar keuze) goed en verwijder het gele deel van de schil, pers ze vervolgens uit en houd het sap apart. Wanneer de azijn warm is, giet het in de pot, voeg het sap en de schil van de citroenen toe, roer een beetje en sluit de pot.

    Na een dag kun je het product al gebruiken, maar als je het een week of twee laat intrekken is het nog beter. Het moet worden gefilterd, in de pot worden bewaard en vervolgens druppelsgewijs worden gebruikt: ongeveer twintig druppels opgelost in een liter water is voldoende om te verstuiven waar je het fris en schoon wilt laten ruiken.

  •     Azijn kan ook, op een vergelijkbare manier, worden gebruikt met balsamisch etherische oliën zoals eucalyptus of pepermunt: meng een half glas witte azijn met twee eetlepels water en een paar druppels etherische olie in een sprayflacon en je hebt meteen een luchtverfrisser om te verstuiven. Dit zou ideaal kunnen zijn om te gebruiken in de badkamer voordat de gasten arriveren, of misschien ook om te spuiten in de buurt van gordijnen (als deze van een stof zijn die niet beschadigd worden door contact met azijn).
  • Een van de eenvoudigste en bekendste middelen die ook heel snel klaar te maken is, is die op basis van baking soda en etherische oliën: giet gewoon een beetje baking soda in een klein potje (glas, hout, keramiek, kleine metalen doosjes...). Wat je maar wilt, misschien zelfs oude parfumflesjes of andere ampullen, zodat het er mooier uitziet) en voeg dan een paar druppels van een etherische olie naar keuze toe: 3 of 4 zijn genoeg, en je moet een beetje roeren met een theelepel of een houten stokje om te proberen de olie zo veel mogelijk te verspreiden. Baking soda neutraliseert veel onaangename geuren, terwijl het aroma van de etherische olie een geurige noot in de kamer zal brengen. Gebruik frisse, balsamische geuren in de zomer en misschien meer bloemige en kruidige in de winter om de juiste sfeer te creëren.

Advertisement