Moet je het gasfornuis schoonmaken? Probeer deze eenvoudige en effectieve methoden

door Natasja

02 September 2021

Moet je het gasfornuis schoonmaken? Probeer deze eenvoudige en effectieve methoden
Advertisement

Hoe voorzichtig je ook bent bij het koken, het gasfornuis wordt altijd vuil. En als je niet de vaardigheid of de tijd hebt om de kookplaat en de branders zo goed mogelijk schoon te maken, zijn er maar een paar kooksessies nodig om te eindigen met aangekoekt vuil dat moet worden verwijderd met een speciaal product, of met doe-het-zelf middelen zoals de middelen die we hieronder voorstellen.

Onder de verschillende huishoudelijke trucs zijn er namelijk enkele vrij eenvoudige en vooral goedkope middelen, die perfect zijn om te gebruiken wanneer je misschien geen chemische producten wilt gebruiken of wanneer je favoriete reinigingsmiddel voor het fornuis op is. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Na het verwijderen van het grootste deel van het vuil, d.w.z. alle etensresten, met behulp van een zachte keukenreinigingsdoek, moet je de vettige vlekken aanpakken: warm water en zeep zijn de basismethode voor oppervlakkige vlekken. Je kunt afwasmiddel gebruiken (er is maar heel weinig nodig) of, als je dat hebt, Marseillezeep. Indien nodig kun je een laagje baking soda over het oppervlak gieten om een minimale hoeveelheid schurende werking te verkrijgen die het schrobben van het oppervlak met sponzen of doeken doeltreffender maakt.

Wanneer er echter ingedroogde of verbrande korsten zijn, moet dit worden behandeld door toevoeging van andere stoffen die in staat zijn deze op te lossen. De meest gebruikelijke stof is azijn: als je tijd hebt, kun je die rechtstreeks op het fornuis gieten en laten inwerken, en ondertussen de branders en de vlamverdelers onderdompelen in een bak met water en azijn in gelijke delen, waarbij je het azijnzuur zijn werk laat doen. Als alternatief kun je (in beide gevallen) heet water gebruiken waarin je één of twee eetlepels citroenzuur hebt opgelost, waarbij je de concentratie zo nodig verhoogt.

Voor branders die een "agressievere" grondige reiniging nodig hebben, kun je water verwarmen en er Marseillezeep in oplossen (een eetlepel) of een beetje afwasmiddel gebruiken (sommige mensen gebruiken zeeppoeder), vervolgens een half glas azijn toevoegen, dit ongeveer tien minuten laten pruttelen, het in een teil gieten en de te reinigen delen erin laten weken. Als het water koud is, wrijf met een metalen spons over de branders.

Gebruik voor de roosters, als ze heel erg vies zijn, heet water, heel weinig zeep en baking soda en wrijf ze goed in met een doek; maak anders een mengsel zoals dat voor de branders en laat ze in een grote teil weken.

Succes!

 

Advertisement