Houten meubels beschadigd door krassen? Ontdek eenvoudige middelen om ze te verwijderen

door Natasja

31 Augustus 2021

Houten meubels beschadigd door krassen? Ontdek eenvoudige middelen om ze te verwijderen
Advertisement

Zelfs de meest waardevolle houten meubels kunnen in de loop der jaren tekenen van veroudering vertonen: langdurig gebruik veroorzaakt onvermijdelijk krassen op de meest blootgestelde oppervlakken, soms slechts oppervlakkig, soms dieper. Hoewel het een kenmerk is dat misschien ook charme aan het meubelstuk verleent, is het een goed idee om te proberen de sporen te herstellen, of op zijn minst te camoufleren als ze te duidelijk worden.

De beste methoden zijn die waarbij het hout wordt gerespecteerd,door de vezels te voeden zodat alle krassen en deuken minder zichtbaar worden of helemaal verdwijnen. Hieronder vind je drie eenvoudige huismiddeltjes die het proberen waard zijn om de houten meubels een nieuwe glans te geven.

Advertisement
thriftyfun.com

thriftyfun.com

Koffiedik: verkruimel wat perfect droog koffiedik en meng het met lijnzaadolie, wrijf het mengsel vervolgens over de krassen zodat het erin trekt. Wrijf met een droge, zachte doek die geschikt is voor het polijsten van hout, totdat het product geabsorbeerd is. Probeer altijd een zeer kleine hoeveelheid per keer uit en herhaal het proces eventueel.

Tandpasta: meng 1 eetlepel olijfolie met een theelepel tandpasta, bij voorkeur een type zonder gel. Smeer een kleine hoeveelheid alleen op de krassen en laat het 5 minuten zitten. Maak een zachte doek licht vochtig en veeg alles voorzichtig er af en droog het oppervlak onmiddellijk daarna.

Deze middelen zouden lichte krassen moeten camoufleren, maar als je wilt proberen een iets ernstiger situatie te herstellen, kun je de volgende methode proberen.

Advertisement
Keith McDuffee/Flickr

Keith McDuffee/Flickr


Een anti-kras pasta:

  • 3 eetlepels bijenwas
  • kleurstof (voedingskleurstof of waterverf) of waskrijt in een kleur die zo dicht mogelijk bij die van het hout past
  • warm water


    1. Giet heet water in een kom en meng de bijenwas en de kleurstof erdoor tot een romige massa.
    2. Giet het in een houder (een glazen pot of blik kan ook) en laat het vorm krijgen.
    3. Wanneer deze is afgekoeld en gestold, wrijf de pasta met een zachte doek op de krassen, ook een wollen doek, en verwijder vervolgens al het overtollige met het schone deel van de doek.

Er is ook de traditionele middel van walnootpitten, die bestaat uit het direct wrijven van deze pitten op de meest opvallende krassen. Het is geen wondermiddel, maar het heeft een bevredigend resultaat op ondiepe maar zichtbare krassen, die in iedergeval wat minder diep worden.

Heb je deze methodes wel eens geprobeerd?

Advertisement