Gooi de citroenzaadjes niet weg: je kunt ze laten ontkiemen en citroenplantjes laten groeien in een beker

door Natasja

07 September 2021

Gooi de citroenzaadjes niet weg: je kunt ze laten ontkiemen en citroenplantjes laten groeien in een beker
Advertisement

Wanneer je een citroen uitperst voor het sap, gooi je meestal de pitjes weg, waarvan je niet echt weet wat je ermee moet doen, maar als je een klein botanisch experiment zou willen beginnen, zou je ze apart kunnen houden en gemakkelijk kunnen gebruiken om nieuwe plantjes te kweken.

Het is eenvoudig en ook al vergt het wat geduld, het is een leuk idee om samen met de kinderen te doen. Je moet er echter rekening mee houden dat ook al hebben de zaden slechts enkele maanden nodig om planten die kunnen worden gekweekt (ook in een beker, althans in het begin) te worden, je een paar jaar zult moeten wachten voordat je vruchten kunt oogsten. De citroenplant is echter erg mooi en decoratief, dus als je wilt proberen citroenen uit zaad te vermeerderen, lees dan verder.


via gardeningknowhow

Advertisement
u/illwearawatch/Reddit

u/illwearawatch/Reddit

  • Kies een citroen die van goede kwaliteit is: niet zozeer qua uiterlijk als wel qua smaak en vooral sappigheid.
  • Haal de zaden uit het vruchtvlees en spoel ze af om alle resten te verwijderen die zich aan het oppervlak kunnen hechten die schimmelziekten kunnen bevorderen en de dood van het zaad kunnen veroorzaken.
  • Vul een klein potje, of zelfs een oude beker (je moet wel een gat in de bodem maken zodat het water weg kan lopen) met aarde verrijkt met gelijke delen sphagnum en perliet (of zand) om het los en drainerend te maken. Als je er zeker van wilt zijn dat alle mogelijke ziekteverwekkers in de grond worden gedood, verwarm dit mengsel gedurende 30 minuten op 60°.
  • Plant de citroenzaadjes ongeveer 1 cm onder de oppervlakte.
  • Bevochtig de grond door er een beetje water op te sprenkelen.
  • Dek het potje af met folie om meer vocht vast te houden, maak zo nodig slechts kleine gaatjes voor de transpiratie, zodat de grond nooit te nat is.
  • De ideale temperatuur om te ontkiemen is 21°, dus je zou het potje boven de koelkast kunnen zetten.
  • Wanneer de eerste kiemen verschijnen, zet de pot in het licht en verwijder het plastic.
  • Wanneer je verschillende blaadjes aan de kiemen ziet verschijnen, verplaats ze naar een pot van 10-15 cm doorsnee met universele aarde.
  • Gebruik voor de bemesting een of twee keer per maand een product dat rijk is aan kalium en houd de grond altijd vochtig, maar niet te nat. De plant heeft ten minste 4 uur direct licht nodig en temperaturen tussen 15 en 21 graden. Niet bemesten in de winter en de pot niet blootstellen aan tocht.


Binnen een paar maanden heb je plantjes die zullen uitgroeien tot prachtige kleine citroenbomen. Veel plezier met tuinieren!Advertisement