Gebarsten hielen? Probeer olijfolie en andere natuurlijke middelen

door Natasja

21 Oktober 2021

Gebarsten hielen? Probeer olijfolie en andere natuurlijke middelen
Advertisement

Van alle lichaamsdelen worden de voeten misschien het meest verwaarloosd, totdat zich een probleem voordoet dat je dwingt ze te verzorgen. Een van die problemen is het verschijnsel van gebarsten hielen: in de huid, die vaak bedekt is met een eeltlaag, ontstaan door voortdurende druk en wrijving barsten, die dieper en pijnlijker kunnen worden als ze niet op tijd worden behandeld.

Voordat je je toevlucht neemt tot farmaceutische middelen, meestal op basis van ureum of salicylzuur, kan je proberen de hiel te behandelen met natuurlijke stoffen met verzachtende eigenschappen, zoals olijfolie en andere huismiddeltjes.

via emedihealth.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Olijfolie: masseer een paar dagen lang elke avond voor het slapen gaan een paar druppels in, doe dan lichte katoenen sokken aan en laat het een nachtje zitten. Vaseline kan op dezelfde manier worden gebruikt, en is blijkbaar nog doeltreffender.
  • Honing en melk: verwarm 2 of 3 eetlepels honing in een kopje, voeg dan 2 eetlepels melk toe en roer tot een pasta. De volgende ochtend goed uitspoelen.
  • Sheaboter: Ook dit kan op dezelfde manier worden gebruikt als olijfolie. Sheaboter doet er iets langer over om resultaat te geven, maar het is zeer verzachtend. Gebruik het dus meerdere dagen na elkaar.
  • Kokosolie: ook deze olie wordt op de voet gemasseerd en een nacht laten zitten. Kokosolie is niet alleen vochtinbrengend, maar heeft ook ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, en is ook nuttig voor een voetbad.

Als je daarna de dode huid moet scrubben, kun je rijstmeel vermengd met een beetje honing gebruiken, goed inmasseren en vervolgens goed afspoelen. Op dezelfde manier kun je havermout gebruiken.

Nog wat advies:

  •  Voordat je een van deze middelen gebruikt, moeten je voeten goed gewassen zijn. Misschien zelfs met een voetbad met essentiële oliën (tijm of tea tree, bijvoorbeeld) of, zoals aangegeven, kokosolie.
  • Gebruik deze middelen altijd 's avonds, voordat je naar bed gaat, om de hele nacht te benutten, want ze hebben tijd nodig om goed te kunnen werken.
  • Herhaal deze gedurende minstens een week, en als je echt geen verbetering ziet, raadpleeg dan een podoloog of dermatoloog.

Advertisement