Gebruik Marseillezeep om een ontvettingsmiddel te bereiden voor gebruik op alle oppervlakken

door Natasja

05 Oktober 2021

Gebruik Marseillezeep om een ontvettingsmiddel te bereiden voor gebruik op alle oppervlakken
Advertisement

Marseillezeep kennen we allemaal: afkomstig uit de gelijknamige stad in Zuid-Frankrijk, wordt deze zeep altijd al over de hele wereld gebruikt, vooral voor de was. Maar in werkelijkheid is het ook nuttig voor veel verschillende huishoudelijke klusjes, niet in de laatste plaats omdat het vaak veel delicater is dan andere producten, en er toch in slaagt als ontvettingsmiddel voor oppervlakken te fungeren. Het bestaat uit slechts drie ingrediënten (olijfolie, water en bijtende soda), heeft een onmiskenbare geur en is gemakkelijk te vinden, goedkoop en veelzijdig.

Met een beetje Marseillezeep en water kun je een multifunctioneel product maken dat op vele manieren kan worden gebruikt, eventueel met toevoeging, afhankelijk van de gelegenheid, van een ander ingrediënt dat je gewoonlijk in huis hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Alles wat je nodig hebt om dit multifunctionele product te bereiden is:

  • Een sprayflacon van een ander oud product dat hergebruikt kan worden
  • 750 ml water, bij voorkeur het gedemineraliseerde water dat voor het strijkijzer of andere apparaten wordt gebruikt. Gedestilleerd water is ook goed. Als je dat niet kunt vinden, kun je ook gewoon leidingwater gebruiken, tenzij dat te hard is.
  • 3 eetlepels Marseillezeepvlokken (je kunt je eigen vlokken raspen indien nodig)

Hoe gaat je te werk?

    1. Verwarm het gedemineraliseerde water in een steelpan.
    2. Verklein ondertussen het stuk Marseillezeep tot schilfers, met een rasp of ook met een mes als je dat kunt.
    3. Wanneer het water goed warm is, giet de zeep erin en laat die onder voorzichtig roeren goed smelten.
    4. Wanneer het product koel genoeg is om zonder risico over te worden gegoten, giet het in de sprayflacon.

Nu is je basisproduct klaar, en je kunt het al gebruiken op aanrechten, de gootsteen of wastafel, voor het schoonmaken van oppervlakken in de badkamer en ook op houten of marmeren oppervlakken. Als toevoeging, afhankelijk van de gelegenheid, kun je een paar eetlepels baking soda en citroensap toevoegen (bijvoorbeeld voor het schoonmaken van sanitair), of azijn en citroensap voor het afwassen. Een andere stof die je aan het multifunctionele wasmiddel kunt toevoegen is borax (2 eetlepels), dat samen met de zeep in warm water moet worden opgelost.

Succes!

Advertisement