Vieze horren? Je kan ze ook reinigen zonder ze los te hoeven halen

door Skip

29 Augustus 2021

Vieze horren? Je kan ze ook reinigen zonder ze los te hoeven halen
Advertisement

Wanneer het warmer wordt moeten we de ramen opengooien voor een beetje frisse lucht in huis, met name 's ochtends en 's avonds. Horren zijn dan essentiële hulpmiddelen waarmee kan worden voorkomen dat onze kamers vol komen te zitten met ongewenste insecten.

En dus staan ramen rolluiken en persiennes lang open en komt alle vuiligheid van buiten in het gaaswerk van de horren terecht. Het zou dus goed zijn om die periodiek schoon te maken en dit niet te vergeten. Je kan hier op enkele simpele manieren aan beginnen met alledaagse producten die je waarschijnlijk al thuis hebt staan. 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Indien de horren niet al te vies zijn en er dus niet al te veel werk aan de winkel is, dan is het meer dan voldoende om de stofzuiger te gebruiken. Kan dat niet dan is het ook mogelijk een heel droge microvezeldoek te gebruiken waarmee je uiterst voorzichtig over het gaaswerk gaat. Alle plekjes die je met de doek niet schoon krijgt kan je duct-tape op gebruiken, afplaktape of zelfs dubbelzijdig plakband dat van pas kan komen op de moeilijkste plekjes.
  • Soms zijn er vetvlekken of natte stofvlekken en moet je iets agressiever te werk gaan met ammoniak. Vul een spuitflacon met drie delen water en een deel ammoniak, spuit het goedje op de hor en ga er dan voorzichtig overheen met een zachte doek. Je zal zien dat de hor er weer uitziet als nieuw.
  • Een andere traditionele aanpak die niet mag worden vergeten is water en zeep: gebruik een beetje afwasmiddel of Marseillezeep, dat kan ook, of zelfs goudzeep. Als je denkt dat je echter ook wat meer hardnekkige vlekken te lijf moet gaan kan je een beetje azijn toevoegen.

Het is het beste om altijd doeken of sponsen te gebruiken en geen schurende voorwerpen die de afwerking van de horren kan beschadigen. Als je echter borstels met zachte haren hebt kunnen die helpen bij het schoonhouden van de horren. Kijk in ieder geval voordat je aan de schoonmaak begint eerst de productspecificaties van de hor na om er zeker van te zijn dat het materiaal waar het van gemaakt is misschien niet kapot kan gaan door een bepaalde stof in het bijzonder.

Welke methode gebruik jij gewoonlijk?

Advertisement