Terug van vakantie en merk je dat persiennes onder het stof zitten? Zo laat je ze er weer als nieuw uitzien

door Skip

29 Augustus 2021

Terug van vakantie en merk je dat persiennes onder het stof zitten? Zo laat je ze er weer als nieuw uitzien
Advertisement

We ruimen niet altijd tijd in om vensters schoon te maken, of tenminste niet zo vaak als dat zou moeten. Nog veel minder vaak denken we eraan dat we de persiennes moeten reinigen, zeker in de zomer. Maar al na enkele weekjes zijn deze oppervlakken bedekt met een dikke laag stof waar je niet graag tegenaan kijkt.

Doordat het 's zomers, wanneer het zelden regent, er nog meer vuil achterblijft door het water, valt het nog meer op dat deze oppervlakken gereinigd moeten worden. En misschien komt dit besef pas als we terug zijn van vakantie. Om ze schoon te maken zijn er meerdere simpele en effectieve manieren om ervoor te zorgen dat dit weer in orde komt. Deze worden hieronder beschreven. 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Met azijn en alcohol:op glas maar ook op persiennes (behalve als ze van hout zijn) kan een product worden gebruikt op basis van azijn en water. Verdun 100 ml azijn in 500 ml water en sproei dit op het oppervlak en gebruik vervolgens een zachte doek. Gebruik daarna ethylalcohol om eventuele kringen te verwijderen.
  • Met Marseillezeep:voor een zachte en geurige aanpak los je een handjevol zeep op in een teiltje goed warm water. Neem het glas of persiennes dan af met een sponsje of microvezeldoek. Gebruik vervolgens nog een doek met warm water om na te spoelen en daarna een derde doek (voor de ramen mag dat zeemleer zijn) om het geheel goed droog te maken.
  • Goudzeep (zachte kaliumzeep):kan op dezelfde manier worden gebruikt als Marseillezeep door er een beetje van in op te lossen in een liter water en dit vervolgens in een spuitflacon te gieten. Hiermee is de zeep makkelijker aan te brengen.
  • Indien de persiennes van aluminium zijn kunnen ze worden gereinigd met een papje van baking soda en water. Ga hiermee bij vlekken er voorzichtig overheen. Neem vervolgens af met een natte doek en droog met een derde, schone doek. Aan dit mengsel kan ook een beetje citroensap worden toegevoegd.
  • Voor persiennes die zijn gemaakt van PVC kan een stoomreiniger een prima en aangename oplossing zijn.
  • Glasreiniger is onder meer een van de middelen die niet mag ontbreken, naast ethylalcohol; een klassieker, kan je ook een spuitflacon met daarin twee eetlepels talkpoeder opgelost in water proberen. Wrijf vervolgens met een zachte doek. Gebruik aan het eind een elektrostatische stofdoek of microvezeldoek om enige restanten nog weg te krijgen. Op een soortgelijke manier kan er zetmeel van mais of aardappelen worden gebruikt, maar dan wel met een drupje azijn erbij.

Lekker poetsen! 

Advertisement