Olijfbomen in potten: tips voor het kweken van deze edele plant op balkons en terrassen

door Natasja

24 September 2021

Olijfbomen in potten: tips voor het kweken van deze edele plant op balkons en terrassen
Advertisement

Een van de meest representatieve planten van het Middellandse Zeegebied is ongetwijfeld de olijfboom, een plant die in verschillende culturen vele symbolische en sacrale betekenissen heeft en tuinen, parken en landschappen op onnavolgbare wijze versiert. Deze kleine, langlevende boom wordt niet alleen gewaardeerd om zijn vruchten, maar heeft ook een onbetwistbare sierwaarde, met zijn elegante groeiwijze (mits goed gesnoeid) en zilverkleurig blad.

Hoewel hij op zijn best is wanneer hij in de volle grond wordt gekweekt, kan hij ook in grote potten worden gekweekt, die echt decoratief zijn op balkons, terrassen of zelfs paden en betegelde gebieden in een tuin. Hier vind je enkele nuttige tips over hoe je kunt genieten van de schoonheid van olijfbomen in potten.

Advertisement
Tjeerd Wiersma/Flickr

Tjeerd Wiersma/Flickr

  • Wanneer je de olijfboom in de pot plant, dompel hem een paar uur of langer onder in een grote teil water (op kamertemperatuur) en begraaf hem vervolgens. Dit kan gebeuren aan het einde van de winter, wanneer er geen gevaar meer is voor nachtvorst, maar het kan ook later of aan het einde van de zomer (op warmere plaatsen), als de plant nog voldoende tijd heeft om wortel te schieten en zich voor te bereiden op de winterkou, vooral als hij op een beschutte plaats wordt gehouden.
  • Blootstelling: deze planten houden van zonnige plaatsen in de tuin of op het terras.
  • Als de planten eenmaal in de grond staan, moeten ze in het begin vrij vaak water krijgen, om de ontwikkeling van het wortelstelsel te bevorderen, en sowieso regelmatig in de zomer en tijdens de warmere maanden, maar gespreid tijdens de rest van het jaar. In elk geval moet alleen water worden gegeven wanneer de grond goed droog is, want deze mediterrane planten houden niet van waterstagnatie en zijn tamelijk goed bestand tegen periodes van droogte.
Advertisement
Alessandro Augusto Lucia/Flickr

Alessandro Augusto Lucia/Flickr

  • Bemesting: de olijfboom kan in het voorjaar een paar keer per maand worden bemest, vooral in zijn eerste jaar.
  • Verpotten: zolang de plant jong is, kan hij om de 3 jaar worden verpot, waarbij de wortels steeds goed moeten worden beschermd.
  • Snoeien: verwijder de takken die uit de basis groeien of de takken die uit de stam komen vóór de eerste kroon van grotere takken, zodat alleen deze zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen. De plant heeft de neiging om bossig te groeien, dus je moet altijd snoeien om het gebladerte zo "open" mogelijk te houden.
Advertisement