Moet je een kamer opnieuw verven? Volg deze tips voor een professioneel resultaat

door Natasja

15 September 2021

Moet je een kamer opnieuw verven? Volg deze tips voor een professioneel resultaat
Advertisement

Muren verven is de gemakkelijkste en voordeligste manier om een kamer een nieuwe look te geven: of het nu gaat om een totale make-over of gewoon om een opfrisbeurt na vele jaren waarbij de muurkleur is vervaagd of te vuil is geworden, het is het eerste waar je aan denkt als je een kamer wilt opknappen. Er zijn echter een aantal kleine fouten die kunnen worden gemaakt bij het verven van de muren, die nadelige gevolgen kunnen hebben voor het eindresultaat of waardoor je meer tijd moet uittrekken om ze te verhelpen.

Met de volgende tips kunt je de tijd die je besteedt aan het opknappen van een kamer optimaliseren, zodat je zonder al te veel moeite een uitstekend resultaat kunt bereiken.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

  • De verf: niet alleen de kleur is belangrijk, maar ook de afwerking. Lichte kleuren maken de kamer ruimer en opener, terwijl donkere kleuren diepte creëren maar niet bij kleine ruimten horen; maar je moet ook aan de afwerking denken: bij sommige verven is die zo glad en glanzend dat er een soort beschermende glazuurlaag ontstaat die het licht heel sterk weerkaatst, bijna zoals bij keramische tegels. Deze afwerkingen zijn ideaal in badkamers of keukens, omdat ze veel gemakkelijker afwasbaar zijn, maar kunnen in andere kamers ongewenst zijn. Voor plafonds worden meestal verven gekozen die volledig vrij zijn van deze glans. In de meeste kamers zul je kunnen kiezen voor een licht satijnen afwerking, terwijl in kamers met imperfecties of waar je bijvoorbeeld een laag baksteen of hout wilt bedekken, een matte afwerking beter zal zijn.
  • Bescherm de vloer, de plinten, de deurposten en de meubels goed: gebruik plastic folie voor de vloer, of ook kranten, maar zorg er altijd voor dat ze stevig met afplaktape aan de randen van de vloer en de plint worden bevestigd. Gebruik voor meubels oude lakens of andere werkdoeken. Als je de planken niet kunt wegwerken, zorg er dan voor dat je ze goed afdekt, en gebruik ook papiertape rond deurposten en kozijnen, alsook rond lichtschakelaars, deurklinken en andere objecten aan de muren.
  • Voorbereiding van het oppervlak: stofzuig het stof van de muur en maak het schoon, verwijder alle vormen van vuil, inclusief spinnenwebben. Gebruik een zaklamp om de muur te inspecteren op krassen, gaten en scheuren die moeten worden gerepareerd met plamuur of verfbasis, of spijkers of andere voorwerpen die moeten worden verwijderd. Kortom, je moet de muur herstellen zodat hij weer nieuw en perfect schoon (en droog) is, zodat de verf beter hecht en je onaangename verrassingen vermijdt.
  • Als je al weet dat je veel verfblikken van dezelfde kleur gaat gebruiken, giet ze dan allemaal leeg in een grote emmer, zodat je een kleur krijgt die echt overal hetzelfde is.
  • Begin met het plafond: gebruik eerst hoekige kwasten op de lijst, werk nauwkeuriger en langzamer in de buurt van de hoeken met de muren, en vul dan de rest in met de roller, steeds in dezelfde richting werkend, waarbij elke lijn de vorige gedeeltelijk overlapt. In het geval van een tweede laag, verf in de tegenovergestelde richting van de eerste.
  • Sommige mensen schilderen de plinten vóór het plafond, maar het is hoe dan ook noodzakelijk om eerst de muren te schilderen: het is raadzaam om de plinten de dag ervoor te schilderen, ze perfect te laten drogen, ze af te plakken met schilderstape (beter als het licht klevend is, zodat het later gemakkelijk te verwijderen is) en verder te gaan met de rest.
  • Ook voor de muren geldt dat je eerst de omtrek bij de hoeken schildert en dan met de roller opvult. Vul het verfbakje altijd tot de helft, of dompel de kwastharen slechts tot de helft onder, zodat je niet te veel verf eraf hoeft te doen. Het is ook van essentieel belang om altijd met perfect schone spullen te werken.
  • Wanneer je even wilt pauzeren, al is het maar voor 10 minuten, vergeet dan niet de deksels van de verfemmers te sluiten, of aluminiumfolie te gebruiken om de verf in de rolbakken af te dekken, om te voorkomen dat het hardere patina dat zich op het oppervlak vormt, op de muren terechtkomt. Kwasten kunnen ook in luchtdichte plastic zakjes worden bewaard.

Succes!

 

 

Advertisement