Maak zelf geurzout om de wc mee te reinigen en ontgeuren, simpel en op natuurbasis

door Skip

25 Augustus 2021

Maak zelf geurzout om de wc mee te reinigen en ontgeuren, simpel en op natuurbasis
Advertisement

Voordat je het weet heb je vieze geurtjes in de badkamer, vooral uit afvoeren van sanitair en met name uit de wc. Van al deze dingen moeten de oppervlakken dagelijks worden gereinigd maar zo nu en dan moet je ze wat grondiger reinigen.

Ook in de wc kunnen kalkaanslag en kringen zich vormen die je met gewoon een sopje niet wegkrijgt en is het onvermijdelijk dat er zo nu en dan nare geurtjes ontstaan. Je kan geurzout gebruiken om de wc altijd fris mee te laten ruiken en schoon te houden. Je kan die makkelijk zelf thuis maken met aroma's die je zelf lekker vindt ruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om dit huisgemaakte middeltje te maken heb je alleen maar grof zout en baking soda nodig in gelijke hoeveelheden. Dan heb je ook nog een paar druppels etherische olie nodig naar eigen wens. Meng 200 gram zout en evenveel baking soda in een kom en voeg dan 20 druppels etherische olie toe. Zout bestrijdt de kalkaanslag en reinigt het sanitair en haalt baking soda de vieze geurtjes weg.

De aroma's die het beste zijn om toe te voegen: tea tree vanwege antibacteriële eigenschappen; frisse aroma's zoals citroen of andere citrusvruchten; maar ook lavendel. Of heilzame geuren zoals munt en eucalyptus. Afhankelijk van je voorkeur kan je ook twee of drie aroma's samen mengen (niet meer dan dat) en dat levert dan een parfum op met een persoonlijk karakter zoals je dat het prettigst vindt. Het beste is om het goedje in een keer te bereiden, maar het is ook mogelijk om de hoeveelheden te vergroten en het zout in een pot te bewaren die hermetisch is af te sluiten. Dan kan je het meerdere avonden achter elkaar gebruiken.

Om het geurzout te gebruiken giet je het gewoon 's avonds (of misschien 's ochtends op de dag dat je weet dat je niet thuis zal zijn) in de pot en laat je het minstens tien á twaalf uur inwerken. Als deze tijd is verstreken dan breng je water aan de kook en giet je dat voorzichtig en langzaam in de wc om te voorkomen dat je je niet verbrand aan de spetters.

Dit kunstje heb je in een mum van tijd voorbereid en uitgevoerd en werkt prima als huisgemaakt alternatief voor de toiletverfrisser die je koopt. Bovendien blijft je wc er ook nog eens schoon door. Mochten de vieze geurtjes toch blijven, dan is het beter dat een vakman naar de leidingen kijkt.     

Advertisement