Voer lastige schoonmaakklusjes uit zonder stress met deze slimme handigheidjes

door Skip

26 Augustus 2021

Voer lastige schoonmaakklusjes uit zonder stress met deze slimme handigheidjes
Advertisement

Schoonmaken is een taak waar we niet aan kunnen ontkomen en zijn bepaalde plekken in huis of delen van huishoduelijke apparaten echt moeilijk om schoon te houden. Door dat echter niet te doen wordt de siuatie alleen maar erger of kunnen er soms dingen kapot gaan.

Door echter geniale oplossingen te hebben voor deze taakjes worden die wel makkelijker en efficiënter uit te voeren en kijk je er dan ook minder tegenop. Het is dus de moeite waard om van enkele handige trucs af te weten die van pas komen wanneer dat nodig is, zoals bijvoorbeeld de trucs die hieronder aan bod komen. Neem een kijkje, misschien zit er wel eentje tussen die je nog niet kende! 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Gooi oude elektrische tandenborstels nooit weg, want ook werken ze nog maar een beetje kan je ze toch gebruiken om talloze oppervlakken mee schoon te maken en te ontvetten en kost het minder energie.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Verhit doeken en sponsjes die je gebruikt om schoon te maken, dan zijn ze effectiever. Zorg dat ze net vochtig genoeg zijn met water (of azijn mocht je dat gebruiken) een beetje uitwringen zodat ze niet te vochtig zijn. Doe ze dan in de magnetron op half vermogen gedurende 20 à 30 seconden, meer niet; anders komen ze gloeiend heet eruit en kan je ze niet vasthouden. Gebruik hoe dan ook rubberen handschoenen als je ze oppakt en maak de oppervlakken met het meest vettige vuil schoon zoals keukenkastjes rond het fornuis.

Pinterest

Pinterest

Als er vieze geurtjes uit de koelkast komen die niet verdwijnen met de gangbare trucjes kan je het met oude kranten en houtskool proberen. De koelkast moet dan echter wel leeg zijn. Maak een stuk of 10 briketten klein en verdeel die over twee dienbladen die je in de koelkast/vriezer zet. Nadat je de hele koelkast schoongemaakt hebt met een reinigingsmiddel zet je het dienblad erin en leg je op de andere plateaus verkreukeld krantenpapier. Sluit de koelkast en laat de hele dag inwerken. Als het echt heel erg is gesteld met je koelkast moet je het proces een week lang herhalen.

Pinterest

Pinterest

Om snel je magnetron schoon te maken heb je alleen maar een citroen nodig. Pers het sap van een citroen uit in een kommetje of kannetje die magnetronbestendig is en laat de magnetron 1 minuut zijn werk doen zodat het sap gaat koken. Laat de magnetron vervolgens ongeveer 10 minuten dicht zodat de ontstane stoom kan inwerken op het vuil. Gebruik tot slot een sponsje om alles te verwijderen waarbij je alles goed afspoelt en weer droog maakt.

Pinterest

Pinterest

Zo nu en dan moet je de pluisjes verwijderen die zich ophopen in de wasmachine (maar ook de viezigheid in de wasmachinedeursluitring). Om dit makkelijk te doen wikkel je een lap stof om een houten roerstaafje die je ook gebruikt om in de verf mee te roeren. Anders kan je ook een soortgelijk langwerpig dun voorwerp gebruiken.  

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Ook een afvalversnipperaar in je afvoer zitten? Maak hier gebruik van om vieze geurtjes uit de afvoer te verwijderen door schillen en sap van citrusvruchten te gebruiken. Laat een beetje warm water stromen, gooi een paar schillen van citroen, limoen sinaasappel of andere citrusvrucht erin. Schakel de versnipperaar in gedurende 5 seconden. Laat nu weer water lopen maar is dit ditmaal koud. Gooi er dan ook een paar ijsblokjes bij en zet de versnipperaar weer aan zodat de ijsblokjes zullen helpen in het reinigingsproces. Vul de gootsteen tot de helft met water, haal de dop uit de afvoer en laat de versnipperaar aanstaan totdat al het water weg is. 

Pinterest

Pinterest

Statische stofdoeken waarmee je over de vloer gaat zijn oko prima om wanden mee te reinigen!

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Indien je haren moet verwijderen van bekleding, gebruik dan plakband (liever duct tape) op een roller. 

Pinterest

Pinterest

Voorkom dat er kruimels en viezigheid valt in de spleten tussen keukenmeubilair door ze af te dichten met transparante rubber buizen.  

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om er zeker van te zijn dat je alle glasscherven gevonden hebt gebruik je een zaklamp. Als je de zaklamp-functie gebruikt van je telefoon is dat prima: richt hem gewoon zo dat de lichtstraal schuin op de vloer valt.

Lekker poetsen!

Advertisement