Vieze en stoffige kozijnen? Laat ze er weer uitzien als nieuw met een paar simpele trucs

door Skip

23 Augustus 2021

Vieze en stoffige kozijnen? Laat ze er weer uitzien als nieuw met een paar simpele trucs
Advertisement

We zien het altijd meteen wanneer een deur of venster heel vies is, net zoals het meteen opvalt hoe door grondig schoonmaken de ruit weer zo blinkt dat het bijna lijkt alsof deze er niet is.  Dat deze oppervlakken schoon moeten worden gemaakt is belangrijk, maar geldt hetzelfde voor de randen van deuren en ramen en verdienen ook die aandacht. Kozijnen worden net zo vies als de ruit zelf vooral aan de buitenkant en merk je echt het verschil wanneer dit alles weer straalt alsof het net hagelnieuw was.

Met een aantal doe-het-zelftrucs zijn deze oppervlakken simpel en doeltreffend onder handen te nemen en worden die hieronder vermeld.

Advertisement
Creativo

Creativo

De kozijnen worden van buiten vies door alle wind en regen en van binnen door stof en viezigheid die zich ophoopt. Het eerste wat je dan moet doen is ervoor zorgen dat de meest losse laag van viezigheid echt weg is. Gebruik dus doeken waarmee je stof kunt afvangen, droge (of licht vochtige) oude lappen of microvezeldoeken om binnen het meeste stof weg te krijgen. Buiten kan desgewenst direct de stofzuiger erop.

Dit gedaan hebbende moet er afhankelijk van het soort kozijnmateriaal anders te werk worden gegaan.

  • PVC: het is op PVC verstandig om niet iets te gebruiken dat ook maar enigzins een schurend effect heeft. Gebruik daarom sponsjes of microvezeldoeken en is het beter om het schoonmaakmiddel hier direct op aan te brengen dan op te reinigen oppervlak. Wat betreft de reinigingsmiddelen is het beter om geen producten te gebruiken die alcohol of heel agressieve bestanddelen bevatten (dus geen azijn of glasreiniger dus). Neem echter liever warm water met een afwasmiddelsopje of misschien met huishoudzeep.
  • Hout: op hout is het ook beter om azijn niet te gebruiken, tenzij er een gele gloed zit op wit gelakt hout. Is dit niet het geval, gebruik dan een zachte zeep die wel kan ontvetten zoals dat met huishoudzeep kan. Neem een hoeveelheid van circa twee eetlepels en los dit op in warm water. Neem het oppervlak vervolgens ermee af en gebruik daarvoor een microvezeldoek of een wollen doek. Gebruik een tweede, licht vochtige doek om af te nemen en tenslotte een derde doek om mee af te drogen. Mocht het nodig zijn dat je azijn moet gebruiken moet je op 1 liter water een glas azijn oplossen. Ga met een sponsje over het specifieke plek en neem en droog pas af na een paar minuten.
  • Aluminium: dit is het meest bestendige materiaal en kan je met afwasmiddel, huishoudzeep of direct met witte azijn aan de slag mocht het vuil erg hardnekkig zijn. De werkwijze is hetzelfde als bij de andere materialen. Wil je vuil verwijderen dat echt lastig is kan je proberen een papje te maken van water en baking soda en er dan overheen te gaan met een borsteltje om dan vervolgens meteen af te nemen.

Dit schoonmaakklusje hoeft niet vaak gedaan te worden maar is het wel waard niet vergeten te doen wanneer de kozijnen te vies worden. Met een paar simpele handelingen kan je hartstikke mooi houden.

Advertisement