Vergeelde vintage tafellakens en servetten? Zo moet je ze goed verzorgen

door Skip

27 Augustus 2021

Vergeelde vintage tafellakens en servetten? Zo moet je ze goed verzorgen
Advertisement

Kostbare zijden stoffen, oude lakens gemaakt van linnen of geweven katoen, verfijnd geborduurde servetten. Of je ze nou geërfd hebt of op een marktje ergens hebt gevonden, dit klassieke linnengoed voor in huis blijft tijdloos en wil je dat graag zo houden. Na verloop van tijd worden deze stoffen gelig en zijn ze dan niet meer zo mooi als ze zouden mogen zijn op het moment dat je ze tentoon wilt spreiden.

Er zijn dus een aantal dingen waar je op moet letten wil je ze wassen en ze zo lang mogelijk mooi houden. Lees daarom verder.  

Advertisement
Creativo

Creativo

Alvorens ze te wassen is het goed de stoffen goed te controleren. servetten, handdoeken, lakens en elk ander soort witgoed voor in huis moet goed worden onderzocht in zonlicht of onder een sterke lamp. Zo kom je erachter of de stof op bepaalde punten behoorlijk is beschadigd, er gaatjes zijn of andere problemen waar je op moet letten tijdens het wassen. Als er borduurwerk bij zit vergewis je bijvoorbeeld er dan van dat ze in de wasmachine niet verkleuren. Indien de stof erg kwetsbaar oogt en het de tand des tijds heeft gevoeld dan moet het reinigen professioneel gebeuren.

Als de stoffen erg vies zijn dan is het beter om ze voor te behandelen door ze 20 minuten of langer te laten weken in water. Was het dan vervolgens met de hand in lauwwarm water met een beetje zeep die niet agressief is en vrij is van fosfaten. Naspoelen met koud water. Indien het witgoed is vergeeld, gebruik dan een beetje witmaker.

Indien er vlekken dan is de kans het grootst om ze helemaal te verwijderen als ze er pas op zitten; zoniet dan worden ze hooguit lichter van kleur. In ieder geval moet er worden gekozen voor producten die geen chloor bevatten en mag er nooit bleekmiddel worden gebruikt. 

Sommige mensen gebruiken graag de citroentruc . Dan sproei je het citroensap direct op de vlekken en wrijf je er wat zout over en laat je het drogen in de zon. Daarna moet je het echter opnieuw spoelen met koud water en het weer opnieuw laten drogen.

Als het gestreken moet worden, stop hier dan mee op het moment dat de stof nog maar licht vochtig is. Let erop dat je tijdens het strijken voorzichtig te werk gaat, ook bij het verschuiven van de stof. Van geborduurde stoffen moet de binnenkant gestreken worden. 

Heb je al eens je vintage stoffen gewassen op manieren die zich bewezen hebben?

Advertisement