Verwijder vlekken van doeken met simpele huismiddeltjes

door Romy Mortier

20 Augustus 2021

Verwijder vlekken van doeken met simpele huismiddeltjes
Advertisement

Een van de items die we altijd in de keuken klaar voor gebruik hebben hangen, zijn keukendoeken. Ze komen ons op duizend verschillende momenten van pas: we gebruiken ze niet alleen om schoon te maken, te poetsen en te drogen, maar ze kunnen ook als onderzetters, pannenlappen, deksels voor onze gerechten etcetera worden gebruikt.

De mooiste doeken, die ons herinneringen aan reizen of een aankopen vormen waar we om geven,  bewaren we voor klusjes waarbij we ze niet elke dag vuil hoeven te maken. Zolang ze in uitstekende staat verkeren zijn we blij en mocht het dan toch gebeuren dat de doek bevlekt wordt met een substantie die moeilijk te verwijderen is, betreuren we het dat ze zijn geruïneerd door zichtbare kringen. Ontdek hier hoe je kunt proberen ze er weer goed uit te laten zien met de volgende eenvoudige huismiddeltjes.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ook in dit geval komt Marseillezeep goed van pas, en kan op twee manieren worden gebruikt:

Met afwasmiddel en waspoeder: kook een pan water, haal van het vuur en los er twee eetlepels Marseillezeep in op en voeg vervolgens een eetlepel waspoeder en een theelepel afwasmiddel toe. Roer en dip de theedoeken erin, laat ze staan ​​tot de pot is afgekoeld. Spoel daarna normaal uit.

Met azijn: los er na het koken van het water een handvol Marseillezeep in op en dompel de theedoeken onder en laat het 15/20 minuten op een laag vuur sudderen. Laat het dan afkoelen en spoel af.

Als u echter specifieke vlekken wilt behandelen:

  •  Wijn: meng drie delen waterstofperoxide en 1 afwasmiddel in een kommetje en wrijf met behulp van een tandenborstel alles zo snel mogelijk op de vlek. Laat minimaal 20 minuten (of zelfs langer) inwerken, dep dan zoveel mogelijk van het mengsel weg en spoel daarna pas af met heet water.
  • Koffie: als de vlek net is ontstaan, probeer dan direct zoveel mogelijk te deppen met een droge doek, dompel vervolgens de plek met de vlek onder in een oplossing bestaande uit heet water met een halve theelepel afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn, 20 minuten ondergedompeld laten. Spoel af met warm water. Als er strepen achterblijven, veeg deze dan af met een spons gedrenkt in ethylalcohol.
  • Sauzen: ook voor deze vlekken kan waterstofperoxide of witte azijn nuttig zijn, om op de vlek te gieten (beetje verdund met water) en een paar minuten te laten inwerken alvorens voorzichtig te wrijven en af ​​te spoelen.

 Succes!

Advertisement