Zitten er vlekken op de was door de wasmachine? Kom erachter wat je kan doen om dit probleem te verhelpen

door Skip

28 Augustus 2021

Zitten er vlekken op de was door de wasmachine? Kom erachter wat je kan doen om dit probleem te verhelpen
Advertisement

Soms gebeurt het wel eens dat een was die aanvankelijk al niet zo heel vies was uit de wasmachine komt met kringen of vlekken die er eerder nog niet op leken te zitten. Wat moet je doen als juist de wasmachine het wasresultaat beïnvloedt?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Ze wijzen er echter allemaal op dat er in het apparaat iets niet goed gaat of dat het niet juist wordt gebruikt. Enkele gewoontes moeten dus wat worden bijgeschaafd of moeten er verschillende onderdelen van het apparaat eens nader bekeken worden. Misschien moeten die wel worden schoongemaakt of op een of andere manier gerepareerd. Lees verder om uit te vinden waar je precies mee te maken hebt in deze gevallen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Er zit vettig vuil in de trommel: restanten van een teveel aan wasverzachter of wasmiddel die niet zijn verdwenen bij een vorige wasbeurt. Dit zorgt er in sommige gevallen voor dat er vlekken of sporen achterblijven op textiel. Neem de binnenkant af met een doek om het gros van deze resten te verwijderen. Laat vervolgens een programma draaien op middelhoge temperatuur en giet een kopje azijn in de trommel. Deze situatie doet zich vooral voor wanneer er wasprogramma's op lage temperatuur worden gedraaid en dat dan het teveel aan wasmiddel niet goed oplost.
  • Het email van een bepaald onderdeel in de wasmachine is beschadigd  of zijn er verroeste hoekjes die zelfs ook maar heel even in contact komen met de lading was. In die gevallen is het zaak om het betreffende deel opnieuw te lakken teneinde dit te verzegelen.
  • Kalk:soms ontstaan er door de hardheid van het water kalkresten, waarvan dan sporen op de was terechtkomen als de hoeveelheid kalk buitensporig wordt. Periodiek moeten er dus producten (die je ook zelf kunt maken) worden gebruikt die dit verschijnsel tegengaan.
  • Sommige vlekken worden veroorzaakt door haarproducten die op de stof terechtkomen bijvoorbeeld tijdens het uittrekken van kleding; dat we met het hoofd er dan langs gaan. Er zijn producten waar de stof polyquaternium in zit, een fixerende stof. Dit kan donkere vlekken en kringen achterlaten en zal het opnieuw wassen van een kledingstuk noodzakelijk zijn door het op een specifieke manier voor te behandelen.
  • Er wordt te veel wasverzachter gebruikt tijdens een wasbeurt. Het is absoluut niet nodig om te overdrijven met de hoeveelheid verzachter die in het bakje gaat. Dit wel doen kan het tegenovergestelde effect bewerkstelligen en kunnen er zelfs vervelende kringen achterblijven.
  • De rubberen sluitring van de wasmachinedeur is vies. Eens per week moet worden gecontroleerd hoe het met het rubber gesteld is. Het vuil kan zich ook ophopen tussen de kieren en als dit niet wordt verwijderd dan komt dit ook op kleding te zitten. Hoe vochtiger en viezer die kieren blijven des te groter de kans is dat er op die plekken schimmel gaat ontstaan, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de gezondheid.
  • Als geen van de bovenstaande situaties van toepassing zijn dan kunnen er misschien problemen zijn in de leidingen of met interne onderdelen van de wasmachine. Als het niet mogelijk is om zelfstandig onderzoek te doen naar het probleem, dan is het altijd verstandiger een vakman te laten kijken naar het apparaat zodat hij kan kijken hoe het ermee gesteld is.
Advertisement