Wc verstopt? Met behulp van de simpelste manieren laat je hem weer doorspoelen

door Skip

25 Augustus 2021

Wc verstopt? Met behulp van de simpelste manieren laat je hem weer doorspoelen
Advertisement

Wanneer de wc verstopt raakt dan zit je meteen met een zeer ongewenst noodgeval dat je het liefst zo snel mogelijk wilt oplossen. In de meeste gevallen worden dan ploppers gebruikt (of ontstoppers) die echter niet heel makkelijk zijn in het gebruik. Er zijn echter ook andere methoden die je thuis kan proberen.

Het gaat om manieren die het eerst zelf proberen van de moeite waard zijn voordat je een loodgieter gaat bellen, zeker wanneer het probleem zich voordoet op een tijdstip of moment op de dag wanneer het lastig is om snel iemand te laten komen. Lees verder om te ontdekken hoe je deze situatie het hoofd kunt bieden.  

Advertisement
Marco Verch/Flickr (Creative Commons 2.0)

Marco Verch/Flickr (Creative Commons 2.0)

  • Afwasmiddel: het eerste actieplan dat ook het minst ingrijpend is dat je kan proberen indien de verstopping niet erg is, is een half kopje afwasmiddel in de pot gieten. De dikkige samenstelling van dit reinigingsmiddel kan de wanden van de leidingen smeren en zo de ophoping van materiaal richting het riool helpen. Anders kan je ook schaafsels (huishoud)zeep proberen als alternatief.
  • Voorkomen is beter dan genezen en zou het een goed idee zijn verschillende soorten wc-papier te nemen en wat velletjes door te spoelen om te zien hoe snel ze binnen hetzelfde tijdsbestek uit elkaar vallen. Dit is een manier om uit te vinden bij welk wc-papier de kans op verstoppingen het kleinst is, want vaak omdat er teveel papier in de pot verdwijnt gebeurt het dat deze verstopt raakt.
  • Kokend water: warm water helpt heel goed bij leidingen van de wasbak en kan dit ook zo zijn om de homp van resten die de verstopping veroorzaakt, op te breken, zeker wanneer je al afwasmiddel in de pot hebt gegoten.
  • Een dikke ijzerdraad of een metalen kleerhanger gebruiken kan de volgende stap zijn, zeker wanneer de blokkade zich achter de wc bevindt. Dit betekent dat je je spierballen en handen dan moet gebruiken om te kijken of je de verstopping zogenaamd "aan de haak kunt slaan".
  • Zuiveringszout en azijn: door een glas zuiveringszout gevolgd door even zoveel azijn ontstaat er schuim dat kan helpen om de blokkade los te weken. Nadat deze reactie is afgelopen dan zijn de twee stoffen "uitgewerkt," lossen ze op en zijn ze niet meer nodig. Je kan desgewenst de handeling herhalen zodat de bubbels de verstopping laat oplossen.
  • Met een plastic fles: trek handschoenen aan en neem een kommetje en schep zoveel mogelijk water uit de wc-pot. Vul dan een heel grote plastic fles met heel heet water, stop een duim in de opening om geen water te morsen, draai de fles om terwijl je hem met je duim nog steeds dichthoudt en stop de hals van de fles zo dicht mogelijk naar de afvoer toe. Haal je vinger weg en knijp meteen hard in de fles om het water met enige druk in de leidingen te terecht te laten komen. Een andere manier om het water uit de pot te krijgen is door waterspuiten te gebruiken, of iets soortgelijks met zuigende werking, een beetje zoals doseerspuiten die vloeistoffen opzuigen.

Indien geen enkele van deze alternatieve manieren werkt om de verstopping in de wc te verhelpen dan moet er worden gewacht tot een specialist komt ingrijpen.

Advertisement