Hou slechte geurtjes onder controle en maak de prullenbak regelmatig schoon met deze eenvoudige trucs voor in huis

door Romy Mortier

18 Augustus 2021

Hou slechte geurtjes onder controle en maak de prullenbak regelmatig schoon met deze eenvoudige trucs voor in huis
Advertisement

Het is bijna onvermijdelijk dat de vuilnisbakken die we thuis gebruiken een slechte geur ontwikkelen, gezien het vuil wat dagelijks voorbij komt. Het is echter ook waar dat dit probleem kan worden afgeremd. Het vaker weggooien van de afvalzakken is echter geen effectieve oplossing, en ook geen milieuvriendelijke keuze.

 

Dus wat kunnen we ondertussen doen terwijl we wachten tot de bakken vol genoeg zijn om wel weg te kunnen gooien? En hoe maak je ze dan effectief schoon? Er zijn een aantal intuïtieve voorzorgsmaatregelen die veel kunnen helpen bij het vermijden van slechte geuren en ongewenste hygiënische situaties.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

 • Pas op dat u geen etensresten achterlaat tijdens het legen van de prullenbak: restjes kunnen gemakkelijk uit de zakken vallen of in de prullenbak blijven hangen, zelfs nog nadat ze uit de vuilnisbak zijn gehaald. Zorg er daarom voor dat je alles wat er nog in zit, verwijdert voordat er weer een schone zak ingaat.
 • Was de vuilnisbakken zo vaak mogelijk: gebruik een waterstraal met een goede druk om de binnenkant snel af te spoelen, plaats de prullenbak ook even op zijn kant, eventueel tegen een muur, en spuit dan vervolgens een mild schoonmaakmiddel op de binnenkant van de bak. Gebruik een borstel met een lange steel, sponzen en al het andere dat je nodig hebt bij de hand terwijl je de bak wast (en het betreffende keukengerei moet ook grondig worden afgespoeld), om geen tijd te verspillen. Vervolgens goed uitspoelen en laten drogen.
 • Zet de bakken indien mogelijk op plaatsen waar ze niet te lang rechtstreeks in de zon staan. De hitte bevordert de afbraak van de stoffen die erin zitten.

Middelen tegen nare geurtjes:

 • Azijn: meng azijn met water in gelijke hoeveelheden (of met een scheutje meer azijn), en strooi het in de vuilnisbak, laat deze vervolgens drogen voordat je de zak vult of nieuw afval weggooit.
 • Citroenzuur: los een paar eetlepels citroenzuur op in een spuitfles gevuld met water en gebruik het op dezelfde manier. Dit geeft een aangenamere geur.
 • Tuinkalk: Dit is calciumcarbonaat, een poeder dat wordt gebruikt om de grond aan te zuren. Dit wordt verkocht in grote zakken verkocht en is bestemd buitengebruik. Als Je kunt het poeder met handschoenen op de bodem van de vuilnisbak strooien.
 • Dagbladen: krantenpapier is in staat om geuren en vocht op te nemen en kan op de bodem van de prullenbak worden gebruikt. Vervang de bladen regelmatig.( de kranten moeten bij het GFT-afval worden weggegooid).
 • Zuiveringszout of droog koffiedik: strooi dit op de bodem van de vuilnisbak, of in het midden van organisch afval om de nare geurtjes die ze kunnen afgeven te beperken.

Om wormen (vooral in buitenbakken) en vliegen te vermijden:

 •  Constante reiniging: ze trekken vuil en vochtigheid aan
 • Zet vliegenvallen in de buurt

Om de aanwezigheid van wormen te bestrijden:

 • Gebruik azijn en strooi het overal. Voeg eventueel ook wat zout toe. Even laten inwerken en daarna alles weer afspoelen met water.
 • Kook een liter water en voeg wat peper toe. Als dit is afgekoeld, giet je het in een fles en spuit je alle gebieden waar wormen gevonden zijn, schoon en spoel je dit vervolgens af.
 • Ongebluste kalk: met uiterste voorzichtigheid gebruiken en dikke beschermende handschoenen dragen, eventueel een masker, omdat dit een zeer bijtende stof is. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de bakken hiermee, laat het vervolgens even staan ​​en spoel daarna alles goed uit. Zet deze remedie alleen als laatste redmiddel in (in de meest ernstige gevallen te gebruiken), omdat het verspreiden van deze stof in de bodem gevaarlijk kan zijn.

Advertisement