Heb je een stoffen bank die niet afneembaar is? Ontdek hier hoe je hem toch schoon kan maken

door Romy Mortier

19 Augustus 2021

Heb je een stoffen bank die niet afneembaar is? Ontdek hier hoe je hem toch schoon kan maken
Advertisement

Stoffen banken, met hun vele keus aan verschillende stoffering, kleuren en texturen, behoren tot de bestsellers tegenwoordig. Over het algemeen zijn ze beter te betalen dan banken van leer of kunstleer, maar hebben wel de handicap dat de stofferingen vaak niet afneembaar zijn, en daarom zijn ze lastiger te hanteren als ze vlekken krijgen of gewassen moeten worden.

 

Het is echter mogelijk om dit soort banken te reinigen met een aantal doe-het-zelf-tips zodat ze met enige zorg, maar zonder al te veel moeite schoon en fris blijven.

Advertisement
Fantastic Services/Flickr

Fantastic Services/Flickr

  • De beste bondgenoot is en blijft altijd de stofzuiger: zelfs als er vlekken zijn die moeten worden verwijderd, is de eerste stap altijd ervoor te zorgen dat er geen vuil meer op het oppervlak achterblijft, wat een puinhoop met het reinigen met vloeistoffen zou veroorzaken.
  • Gebruik echter geen doekjes: zelfs katoenen doeken kunnen pluisjes achterlaten. Die van microvezel zijn net iets beter, maar voor stoffen banken is het beter om borstels te gebruiken, borstels zonder te harde haren zodat ze de stof niet beschadigen. Daarbij kunnen harde borstels het vuil niet volledig verwijderen.
  • En mocht je veel dierenhaar moeten verwijderen, kun je de grote verwijderen door in eerste instantie vochtige rubberen handschoenen te dragen, of ze proberen van het oppervlak te verwijderen met een rakel. Er is echter niets dat zo goed reinigt als een stofzuiger, kunnen ook kleintjes zijn: als ze borstels hebben die geschikt zijn voor de desbetreffende stoffen, kunnen ze veel vuil verwijderen, zelfs droge vuilvlekken minder zichtbaar maken.
  • Hoe vlekken te reinigen: je moet altijd de aanwijzingen van de fabrikanten volgen om te weten of er producten zijn die je moet vermijden. Voor resistentere stoffen (misschien na een test op een verborgen hoekje) kun je bicarbonaat gebruiken om de vlekken van vettig vuil te absorberen, ook kun je een vloeibaar mengsel van water en Marseillezeep gebruiken voor kringen en vlekken die in de stof zijn doorgedrongen. In ernstige gevallen kun je citroensap of azijn proberen, in dat geval alleen wat deppen op de vlekken, want dit zijn nogal agressieve stoffen die de kleur van de stof kunnen bederven.
  • Om te ontgeuren daarentegen, op een vlekkeloze bank, kun je na het stofzuigen bicarbonaat over het hele oppervlak strooien, vervolgens een tijdje laten inwerken (een kwartier of wat langer) en dan dit alles nog een keer stofzuigen. In ernstige gevallen zal deze behandeling moeten worden herhaald, of je kunt een toevlucht nemen tot verneveling van azijn of wodka.

    Hoe onderhouden jullie stoffen zitbanken?

 

Advertisement