Ontdek hoe je planten kunt gebruiken om het binnenklimaat te verbeteren en op natuurlijke wijze koelere lucht te krijgen

door Natasja

14 September 2021

Ontdek hoe je planten kunt gebruiken om het binnenklimaat te verbeteren en op natuurlijke wijze koelere lucht te krijgen
Advertisement

Tijdens de warmste periodes van het jaar zijn we allemaal afhankelijk van ventilatoren en airconditioningsystemen, vooral in steden. In feite zijn stedelijke gebieden vaak enkele graden warmer dan gebieden net buiten de stad: dit is een meteorologisch verschijnsel dat bekend staat als hitte-eiland, te wijten aan het feit dat steden vol zijn met niet-poreuze, harde oppervlakken die warmte absorberen. Bovendien hebben de meeste steden niet genoeg groene longen en bomen in de straten die helpen de temperatuur te verlagen. Dus stralen gebouwen en straten alleen maar warmte uit, en in huis bestrijden we die met airconditioners die lange uren aanstaan.

Planten kunnen echter helpen: vooral door de zonnestralen met hun gebladerte af te schermen en koele schaduw te creëren, en door het effect van de zogenaamde evaporotranspiratie, d.w.z. de hoeveelheid water die in dampvorm van de grond in de lucht terechtkomt als gevolg van het gecombineerde effect van transpiratie, via planten, en verdamping, rechtstreeks vanaf de grond.

Uiteraard kunnen kamerplanten alleen niet hetzelfde effect hebben als bomen buiten, maar ook zij kunnen helpen het energieverbruik te verminderen en ondertussen ook de lucht in gesloten ruimten zuiveren.Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Verticale tuinen en groene muren zijn een oplossing die in een stedelijke context kan worden overwogen. Ze zien er mooi uit en die welke aan de buitenkant van gebouwen zijn aangebracht (misschien ook op een balkon) kunnen de temperatuur in de zomer verlagen en in de winter tegen de kou beschermen, en tevens het lawaai van buiten gedeeltelijk absorberen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Er zijn heesters die in potten kunnen worden gekweekt en die geschikt zijn voor het creëren van een mooie, koele, groene begroeiing op balkons en terrassen. Afhankelijk van de blootstelling en het klimaat van het gebied is het daarom een goed idee om bij een kwekerij na te gaan welke soorten je op uw balkon zou kunnen kweken om het balkon te verfraaien en te profiteren van een natuurlijke begroeiing.

Pinterest

Pinterest

In huis kun je veel planten gebruiken die geschikt zijn voor binnenteelt, gemakkelijk te houden en mooi om te zien zijn, zoals pothos, dat zelfs een "gordijn" zou kunnen worden dat de zon op een natuurlijke manier filtert, zoals je op de foto ziet.

Verder kunnen Sansevieria, varens, areca's, philodendrons (ook klimmende of hangende die desgewenst als pothos kunnen worden gerangschikt), ficus elastica, aloë vera en diverse andere planten die vaak worden genoemd als de beste om de lucht in huis te zuiveren, ook dit extra voordeel voor ons welzijn hebben. Geschat wordt dat het juiste gebruik van planten in kantoren de temperatuur met wel vijf graden kan verlagen, en de damp die door deze levende wezens vrijkomt helpt ook om de luchtvochtigheid binnen de voorgestelde waarden van 30-60% te houden, wat bijvoorbeeld ook helpt voorkomen dat oppervlakken zoals hout te veel uitdrogen en barsten.

Vind je ook niet dat het wel de moeite waard is om de juiste planten voor je huis te vinden?

Advertisement