Citroenbomen kweken: tips wat er vermeden moet worden om er het hele jaar door veel fruit van te oogsten

door Romy Mortier

18 Augustus 2021

Citroenbomen kweken: tips wat er vermeden moet worden om er het hele jaar door veel fruit van te oogsten
Advertisement

Citroenplanten zijn prachtig om naar te kijken en geven echt voortreffelijke vruchten af, die we op veel manieren kunnen gebruiken in de keuken en zelfs voor decoraties of om het huis te ontgeuren of schoon te maken. Het zijn maar kleine bomen die ook in potten kunnen worden gekweekt, en met de juiste voorzorgsmaatregelen is het mogelijk ze in verschillende temperaturen te kweken, hoewel hun natuurlijke habitat wel een plek met een warm klimaat is.

 

Ze beginnen over het algemeen vier jaar na het planten vruchten af ​​​​te werpen en wanneer citroenbomen 15 jaar oud zijn, begint hun productie af te nemen. Gemiddeld kunnen deze planten 350 vruchten per jaar produceren. Maar een leuk feit is dat citroenbomen onder de juiste teeltomstandigheden en met wat extra zorg wel iets minder dan het dubbele kunnen produceren!

 

In tegenstelling tot andere fruitbomen zijn citroenen in feite remontant en produceren ze meerdere keren per jaar fruit. Wat is er dan misgegaan als citroenen geen vruchten dragen? Ze kunnen te veel in de schaduw hebben gestaan, slecht bemest zijn geweest of te vroeg geplukt worden. Lees hier meer over hoe je fouten kunt voorkomen bij het kweken van citroenen.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • De citroenen rijpen niet en vallen van de plant: soms gebeurt het dat de nog kleine vruchten stoppen met groeien en al vallen. Dit is een normaal verschijnsel, het is de "druppel", en deze laat de andere vruchten zich beter ontwikkelen. Als het aantal vruchtjes dat op deze manier valt echter hoog is, is het een pathologische en niet-fysiologische daling, en vaak is de oorzaak hiervan te wijten aan waterstress ( te weinig vocht) of voedingsonevenwichtigheden (bemestingsfouten).
  • De citroen produceert geen vrucht: deze planten moeten in de volle zon staan, maar niet te veel in de wind. De grond moet ook constant vochtig zijn,  maar nooit doorweekt. Als je ziet dat de aarde tussen de gietbeurten te langzaam uitdroogt, controleer dan de drainage van de pot of beweeg de aarde voorzichtig rond de plant om deze wat lichter te maken en meer ruimte te geven. Als het tijd is om te decanteren, kies dan niet te grote vazen, maar ga slechts één of twee maten groter, omdat de plant anders wordt gestimuleerd om meer bladeren dan fruit te produceren en dit ook problemen kan opleveren in termen van irrigatie.
  • Bemesting: na de vegetatieve rustfase, na de winter dus, is het noodzakelijk om fruitplanten mest te geven, en om de twee jaar is het ook raadzaam om de grond te verrijken met organische mest. Pas als je merkt dat er te veel fruit of bloemen vallen, kun je ingrijpen met specifieke meststoffen voor citrusvruchten, die rijker zijn aan ijzer en andere micronutriënten en snel zullen worden opgenomen.
  • Mulch: in de eerste twee levensjaren de grond rond de kraag van de plant bedekken met stro of met schors, om zo het vocht in de zomer vast te houden en de wortels in de winter tegen de kou te beschermen.
  • Overdrijf niet met snoeien: er is niets anders nodig dan dode of zieke delen verwijderen en eventueel het blad op de te dikke punten wat dunner maken, zodat het zonlicht alle taken goed kan bereiken.
  • Controleer de staat van de bladeren: het verschijnen van vlekken kan wijzen op de aanwezigheid van schimmelziekten. Dit zijn ook planten die worden aangevallen door bladluizen en parasieten, welke dan moeten worden behandeld.
  • Bescherm ze tegen de kou, als je niet in mediterrane gebieden of in een geschikt warm klimaat woont: citroenboompjes in potten kunnen bijvoorbeeld worden verzameld op lichte binnenplaatsen, en bedekt met wat vliesstof kan dit zelfs ook in de winter.

Hebben jullie al wel eens citroenbomen gekweekt?

Advertisement