Afvalscheiding: ontdek welke de meest voorkomende fouten zijn die je moet vermijden

door Natasja

13 September 2021

Afvalscheiding: ontdek welke de meest voorkomende fouten zijn die je moet vermijden
Advertisement

Gescheiden afvalinzameling is belangrijk voor het milieu: van al het afval dat we produceren, bestaat namelijk een deel uit materialen die, als ze thuis op de juiste manier worden weggegooid, nuttig kunnen worden gerecycleerd en hergebruikt, waardoor de vervuilende invloed op het ecosysteem wordt verminderd.

In veel landen wordt dit al jaren toegepast, en voor veel mensen is het scheiden van afval in verschillende categorieën en het toewijzen daarvan aan verschillende containers een automatisch gebaar. Maar ze realiseren zich niet altijd dat ze fouten maken, waarschijnlijk onbewust. Ontdek welke fouten het vaakst worden gemaakt bij het scheiden van afval.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

 • De tekst op de verpakking niet controleren: de wet schrijft voor dat op elke verpakking moet worden vermeld hoe de materialen die erin zitten moeten worden weggegooid, dus het is de moeite waard de symbolen te herkennen. Sommige verpakkingen die eruit zien als plastic zijn in plaats daarvan geschikt om te worden weggegooid bij bijvoorbeeld papier. Of de verpakking is gemaakt van verschillende materialen die van elkaar gescheiden moeten worden: een extra gebaar dat verschil maakt. Niet al het plastic, bijvoorbeeld, is recycleerbaar.
 • Als je het niet zeker weet, gebruik dan een app. Er zijn een aantal apps die over de hele wereld worden gebruikt en informatie bevatten over miljoenen producten. Eén zo'n app is voor Nederland de Afvalscheidingswijzer en voor italië bijvoorbeeld  https://www.junkerapp.it/
 • Alle voedselverpakkingen moeten worden gewassen: glazen potten of flessen, plastic dozen of tetrapakken, alles moet grondig worden afgespoeld voordat het wordt weggegooid, want het vuil dat eraan kleeft, maakt het moeilijk de materialen te recyclen.
 • Wat doe je met pizzadozen? Hoe zit het met vieze papieren zakdoekjes? Papier (of karton) dat vettig is geworden of etensresten bevat, moet bij het restafval.
 • Verwijder de etiketten van de glazen potten. Gooi ze niet weg met de deksels: die zijn meestal van metaal of plastic en moeten in de daarvoor bestemde vuilnisbakken worden gedeponeerd.
 • Keramisch serviesgoed, gebroken spiegels, gebroken terracotta potten: deze gaan niet in de glasbak maar bij het restafval.
 • Voor de zakjes waarin we groenten en fruit in de supermarkt doen: in de meeste gevallen zijn ze gemaakt van composteerbaar materiaal, maar je moet altijd eerst het prijsetiket eraf pellen, dat met lijm is bedekt.
 • Ook als de verpakking van biologisch afbreekbaar materiaal is gemaakt, kan het nog plastic kleeflipjes met lijm hebben (bv. zakdoekjes). Dat deel is niet afbreekbaar en zal verwijderd moeten worden.
 • Bonnetjes: ze zijn meestal afgedrukt op thermisch papier, en dat wordt niet gerecycleerd zoals gewoon papier. Ze moeten bij het restafval worden weggegooid.
 • Lees aandachtig de voorschriften die gelden in het gebied waar je woont met betrekking tot materialen zoals aluminiumfolie of ook tetrapak, die nooit bij het restafval moeten, maar vaak, afhankelijk van het geval, bij de papier- of plasticinzameling.
 • Vergeet niet de zakken in de vuilnisbakken zo veel mogelijk te vullen, want ook die vervuilen, dus gebruik er niet te veel. Als je alles afspoelt en papier waarvan de etensresten niet kunnen worden verwijderd apart weggegooit, zal alleen maar dit onaangename geuren verspreiden. Je kunt droog koffiedik of ook een beetje baking soda gebruiken, en alleen als het te warm wordt, het afval vaker weggooien.

Als we allemaal zorgen dat we deze kleine, maar cruciale fouten niet maken, zullen we een systeem dat het milieu en dus ook ons helpt, geweldig laten werken.

Advertisement