De juiste tips en trucs om het toiletreservoir op de beste manier schoon te maken

door Romy Mortier

17 Augustus 2021

De juiste tips en trucs om het toiletreservoir op de beste manier schoon te maken
Advertisement

Op het moment we de badkamer reinigen besteden we over het algemeen aandacht aan de oppervlakken die het meest worden gebruikt, vooral rond de gootsteen, de douche en binnenin het toilet. Wanneer we wat grondiger willen reinigen behandelen we wellicht de wat moeilijk haalbare punten van het sanitair of de plekken waar kalksteen is of kan ontstaan. Maar hoe vaak komt het bij ons op om ook het toiletreservoir schoon te maken, en dan hebben we het dus specifiek over die tank die zich vult en leegt met het water dat nodig is om het toilet te activeren.

 

Zelfs die plek moet een paar keer per jaar worden schoongemaakt: ook al houdt de wc-deksel inderdaad stof weg en voorkomt ook dat er te veel bacteriën in het toiletwater komen, het is altijd goed om te onthouden dat het voor een perfecte hygiëne van de gehele ruimte ook van belang is om het reservoir te reinigen.

Ontdek hier hoe u dit eenvoudig kunt doen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Wat je nodig hebt:

  • een schrobborstel, met een lange steel
  • een spons
  • lange rubberen handschoenen
  • ontsmettingsmiddel
  • (optioneel) witte azijn

 

Hoe de wc-stortbak schoon te maken?

1.Eerst moet je het waterreservoir dat erin zit legen. Meestal bevindt de waterklep zich aan de achterkant of zijkanten, in de buurt van de basis van het toilet. Sluit deze en til de deksel van de stortbak af en spoel het toilet door totdat al het water is verdwenen.

2.Als de binnenmuren of de bodem bedekt zijn met een laag vuil, gebruik dan een spons om alles goed te reinigen, eventueel met behulp van een goed verdund schoonmaakmiddel, en spoel vervolgens goed af.Als je bij het verwijderen van het vuil wat lichte kringen op het oppervlak ziet, gebruik dan azijn: je zult de tank tot aan de vulklep met azijn moeten vullen en deze dan een hele nacht laten inwerken (denk aan ongeveer 12 uur).

3.Nadat je de binnenkant hebt schoongemaakt, en deze nog leeg is, spuit je er wat ontsmettingsmiddel op (geen bleekmiddel) en laat je dit nog een kwartier inwerken.

4.Gebruik vervolgens een borstel om alle oppervlakken grondig te schrobben.

5.Droog af met een droge doek om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

6.Plaats de deksel terug en laat de tank weer vollopen.

7.Spoel het toilet een paar keer door en je schoonmaakklus is voltooid.

Om het reguliere onderhoud bij te houden kun je dan af en toe een glas azijn in het afvoerwater gieten om kalkaanslag te voorkomen en eventueel vuil dat zich daarin kan vormen op te lossen.

 Goed gedaan!

Advertisement