Weg met die vliegen in huis met behulp van deze vleesetende planten

door Natasja

04 Oktober 2021

Weg met die vliegen in huis met behulp van deze vleesetende planten
Advertisement

Gedurende verscheidene maanden hebben we vliegen, muggen en muskieten in huis, en hoewel chemische middelen het meest effectief zijn om het probleem op te lossen, kunnen ze schade toebrengen aan onze gezondheid en het milieu. Maar er zijn ook groene alternatieven, zoals diverse doe-het-zelfmiddelen op basis van natuurlijke stoffen, of zelfs planten: geen planten die insecten op afstand houden met hun geur, maar die ze daadwerkelijk opeten.

Het gaat om bepaalde soorten vleesetende planten die ook in huis kunnen worden gekweekt en vrij gemakkelijk te verzorgen zijn. Lees verder om uit te vinden welke dat zijn.

Advertisement

Venus vliegenvanger

Venus vliegenvanger

piqsels.com

Deze plant (Dionaea Muscipula), die inheems is in de subtropische zones van het zuiden van de Verenigde Staten, heeft platte, brede bladeren die aan de binnenkant bedekt zijn met "gevoelige" haren die, wanneer ze worden aangeraakt door een insect dat erop rust, de plant ertoe brengen zijn bladeren erover te sluiten, als de kaken van een roofdier. Wanneer het gevangen insect zich in de val bevindt, scheidt de plant verteringsenzymen af om de prooi te doden en vloeibaar te maken.

Gewoonlijk zijn muggen te licht om de reactie van de bladeren op te wekken, maar er zijn ook kleinere planten die mini-"vallen" hebben ontwikkeld waarmee zelfs deze kleine insecten kunnen worden gevangen. Je moet echter vermijden de vallen aan te raken of handmatig te stimuleren.

Hij heeft vochtige grond nodig, dus laat een schoteltje met een vinger vol water staan bij warm weer. Hij verdraagt koude temperaturen, zelfs onder 10°, maar geeft de voorkeur aan een warmer klimaat.

Advertisement

Nepenthes distillatoria (Bekerplant)

Nepenthes distillatoria (Bekerplant)

Pixabay

In het Engels wordt hij Pitcher Plant genoemd, vanwege zijn vorm, die aan een kruik doet denken: in die "buidel" (dit zijn gemodificeerde bladeren) worden insecten gevangen. Vliegen en andere dieren worden in feite aangetrokken door een nectar die door de plant wordt afgescheiden, precies op de rand en in de val, zodat ze die keel binnengaan, glijden en op de bodem vallen waar ze verdrinken. Dan scheidt de plant verteringsenzymen af en eet de prooi op.

Over het algemeen hebben ze temperaturen tussen 15° en 25°, goed licht en een hoge vochtigheidsgraad nodig. Er zijn ook bergsoorten, die moeilijker te kweken zijn en die over het algemeen niet gemakkelijk te vinden zijn.

Blaasjeskruid (Utricularia vulgaris)

Blaasjeskruid (Utricularia vulgaris)

Commons Wikimedia

Dit is een waterplant, dus hij zal te vinden zijn in vijvers, meren en watertuinen. Het is een zeer leerachtige plant en gemakkelijk te kweken: hij vereist een bodem van turf en kwartszand, en het gezelschap van enkele andere waterplanten.

Met zijn kleine lege zakjes vangt en verorbert hij verschillende insecten, maar ook wormen en larven: deze zakjes hebben een soort valluik dat bedekt is met borstelharen, en wanneer de dieren ermee in aanraking komen, gaat het valluik open, komt het water binnen en duwt de stroming de dieren in de val. Het luik sluit zich dan weer en de insecten blijven binnen in de plant, die ze vervolgens verteert.

Zou je het leuk vinden om deze planten te kweken?

Advertisement