Een moestuin in augustus: wat moet je doen voor je gewassen voor het einde van de zomer?

door Natasja

24 September 2021

Een moestuin in augustus: wat moet je doen voor je gewassen voor het einde van de zomer?
Advertisement

In de maand augustus zijn er nog een aantal dingen te doen in de moestuin. Hoewel de zomer al goed op gang is en veel planten al vruchten hebben gedragen, zijn er ook planten die nog wat aandacht nodig hebben.

In deze fase worden verschillende groenten namelijk krachtiger, wanneer de temperaturen wat beginnen te dalen en er een minimum aan vochtigheid terugkeert, maar er nog volop zon is. In deze tijd van het jaar kun je dus je moestuin onder handen nemen om hem nieuw leven in te blazen, ook al had je er in de lente niet veel aandacht aan besteed. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Late aardbeien

Late aardbeien

Commons Wikimedia

Ook op het hoogtepunt van de zomer mag je niet vergeten bepaalde soorten aardbeien water te geven, zodat ze vanaf eind augustus en in de loop van september weer vrucht kunnen dragen. Daarna moeten ze vervolgens worden bedekt met mulch en kunnen ze om de 4 weken (al vanaf juli) licht worden bemest.

Het is ook nodig om alle planten die zijn uitgelopen langs de takken die uit de potten zijn gekomen of die de gleuf tussen de rijen vullen, te verwijderen, of om ze op een geordende manier opnieuw in rijen te planten, maar pas nadat ze in een paar potten wortel hebben geschoten (ze worden dan in september opnieuw geplant). Planten die twee jaar lang vruchten hebben gedragen, die over het algemeen niet veel vruchten voortbrengen, worden in deze periode ook verwijderd.

Advertisement

Biet

Biet

Pixabay

Bij warm en vochtig weer worden de bladeren van de biet en andere soortgelijke breedbladige groenten aangetast door een bepaalde soort vlieg, de "bietevlieg" (pegomyia), die na verloop van tijd de bladeren beschadigt en de oogst in gevaar brengt. Het is daarom noodzakelijk de planten te inspecteren en de aangetaste bladeren af te snijden.

Meloenen

Meloenen

piqsels.com

Soms komt het voor dat sommige meloenen in deze periode moeite hebben om te rijpen, maar je kunt het rijpingsproces van de laatste vruchten stimuleren door ze beter bloot te stellen aan de zon. Verwijder de bladeren van de meloenen of zet ze op voorwerpen (stenen, omgekeerde potten of andere steunen) om ze goed te laten rijpen.

Aardappels

Aardappels

Pixabay

In augustus is er nog tijd om de aardappels te oogsten die niet eerder zijn geplukt (wanneer de bladeren van de plant verdorren). Maar voordat ze voedsel worden voor wormen of knaagdieren of wegrotten in de grond, moet je de grond omspitten om de overgebleven exemplaren op te rapen.

Zodra ze geplukt zijn, moeten ze worden bewaard op een koele, gesloten plaats, uit de zon en met een goede ventilatie, of snel worden opgegeten.

Paprika's

Paprika's

pxfuel.com

Veel mensen oogsten hun paprika's in augustus, wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn of al zijn verkleurd, afhankelijk van de soort. Het plukken van de eerste groene paprika's stimuleert de groei van de andere die later komen. Het is ook een goed moment om te bemesten als de paprika's te licht van kleur lijken te zijn.

Advertisement

Aromatische kruiden

Aromatische kruiden

Pixabay

Veel aromatische kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm, salie, enz. zijn weliswaar warmteminnende mediterrane planten, maar tegen het einde van de zomer hebben ze de neiging om in een rustperiode te gaan. Om dit uit te stellen, moet je de planten regelmatig water blijven geven, zodat ze minder bitter smaken. Bladeren of takken die er niet goed meer uit zien, kunnen beter worden afgeknipt om zo de groei van de rest van de plant te stimuleren.

Succes!

Advertisement