Cola gebruiken voor tuinonderhoud? Ontdek hoe u het in uw groene hoek kunt gebruiken

door Romy Mortier

16 Augustus 2021

Cola gebruiken voor tuinonderhoud? Ontdek hoe u het in uw groene hoek kunt gebruiken
Advertisement

Van de strijd tegen bladluizen tot ideeën voor hergebruik van flesjes: met een fles Coca Cola kun je veel verschillende trucjes inzetten voor de verzorging van de tuin.

 

Het is veel meer dan dat frisdrankje dat over de hele wereld bekend is dus. Naast het gebruik bij bepaalde huishoudelijke taken (het kan bijvoorbeeld hardnekkige vlekken van het toilet en vele andere oppervlakken verwijderen), is het mogelijk om gebruik te maken van de eigenschappen van Coca Cola voor de verzorging van de tuin, of om flessen te recyclen met daarbij briljante ideeën. Lees hier verder om meer te weten te komen over het gebruik van Coca Cola op een nieuwe manier.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Tegen bladluizen op planten: deze insecten tasten veel planten op het balkon of in de tuin aan en brengen hun gezondheid in gevaar. Coca Cola bevat orthofosforzuur ( staat bekend als E338 of fosforzuur), een stof die ook roest kan verwijderen. Een van  de ingrediënten van Coca Cola is natuurlijk suiker. Deze laatste is degende die insecten (inclusief bladluizen) aantrekt en vervolgens doodt het zuur ze.

De volgende is een veel voorkomende toepassing, hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn die dit gebruik ondersteunen: het lijkt er echter op dat iedereen die Coca-Cola op deze manier gebruikt, de planten na een paar weken weer ziet bloeien.

Hoe werkt deze wijze? Er zijn twee methoden: je kunt de Coca Cola verdunnen met de helft van de hoeveelheid, met water, dan moet je de fles vervolgens goed schudden om de kooldioxide te laten verdwijnen en op dat moment spuit je de vloeistof direct op de bladeren die zijn aangetast door de bladluizen, wellicht in de ochtend of' s avonds als er geen regen wordt verwacht, omdat dit de behandeling zou verstoren. Evenzo zijn er mensen die de cola op deze manier gebruiken zonder het te verdunnen.

Nog een ander manier is om een ​​voor planten geschikte zeep toe te voegen (zoals zachte kalium), die verstikking van schadelijke insecten veroorzaakt.

  • Om de jeuk van insectenbeten te verlichten: door een beetje Coca Cola op de huid te wrijven, wordt het vervelende gevoel wat insectenbeten met zich mee brengen verlicht, omdat het inwerkt tegen het speeksel van het insect, dat de plaatselijke allergische reactie veroorzaakt.
  • Voor irrigatie: je kunt een gaatje boren in de bodem van een colafles, deze vervolgens op de grond naast de plant plaatsen of ophangen zodat er op een langzamer tempo en meer water uitkomt.Voor een langzamere en beter gecontroleerde irrigatie kun je dan de fles vullen, een doek op de hals van de fles binden en deze ondersteboven zetten zodat het water heel langzaam op de grond vrijkomt.
  • Om mos van baksteen te verwijderen: mocht je mos van een verharde plek willen verwijderen, kun je onverdunde cola gebruiken, rechtstreeks op de plant spuiten of gieten.
  • Om het composteringsproces te versnellen: de suiker in cola trekt de micro-organismen aan die het afbraakproces in gang zetten, en de zuren in cola helpen ook!
  • Tegen roest op tuinmeubelen en kalkaanslag op kranen en metaal: zowel in huis als in de tuin maakt het vermogen om roest en kalkaanslag te verwijderen deze drank tot een kostbare bondgenoot.

Advertisement