Tillandsia: ontdek hoe je deze prachtige planten kunt kweken die geen aarde nodig hebben

door Natasja

18 September 2021

Tillandsia: ontdek hoe je deze prachtige planten kunt kweken die geen aarde nodig hebben
Advertisement

De tillandsia's zijn planten van de bromeliafamilie: er zijn veel verschillende soorten, maar ze hebben alle gemeen dat ze epifyten zijn, d.w.z. dat ze kunnen groeien op boomtakken, stukken hout en ook inerte dragers zoals elektriciteitsdraden, omdat ze geen grond nodig hebben.

Hun luchtwortels, en vooral een soort haren (trichomen, die een beetje op schubben lijken), zijn namelijk in staat om water en voedingsstoffen uit de lucht zelf op te vangen en naar de plant te vervoeren. Met hun werkelijk unieke vormen, en soms zelfs bloemen, zijn het levende sculpturen die, onder de juiste omstandigheden, zeer gemakkelijk te decoreren en uiterst decoratief zijn.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • Blootstelling: de planten moeten op een lichte plaats worden gekweekt, maar niet in direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren verbranden. Ze kunnen binnenshuis overleven in kamers die niet te donker zijn.
  • Temperaturen: Ze houden van niet te veel warmte. De ideale temperatuur mag niet hoger zijn dan 27°, hoewel ze kunnen overleven als de thermometer nog hoger staat. Ze kunnen echter niet overleven als de temperatuur onder de 10° zakt. Dus ook in de winter is het goed om ze in warme (niet te droge) en lichte kamers te laten staan. Als de buitentemperatuur echter ook in de winter niet onder deze waarde daalt, kun je deze planten ook buiten kweken.

Meestal is het raadzaam ze in de zomer naar buiten te verplaatsen, indien mogelijk, en een koele, schaduwrijke plek te kiezen. Als je echter merkt dat de plant gezond is en goed bloeit op de plaats waar je hem hebt neergezet, is het beter hem helemaal niet te verplaatsen.

Zorg ervoor dat ze niet voortdurend aan tocht worden blootgesteld: als je ziet dat de bladeren het moeilijk hebben en de plant er zwak uitziet, kan dit te wijten zijn aan blootstelling aan tocht, maar ook aan lage temperaturen.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

  • Water geven: deze planten hebben bijna zelf genoeg water als er voldoende vocht in de lucht zit. Er zijn echter soorten die met hun bladeren een soort kelk vormen: deze moet vol water worden gehouden, dat elke maand moet worden ververst om alles wat zou kunnen rotten te verwijderen en om altijd schoon water te hebben. Andere soorten worden op dezelfde manier gekweekt als orchideeën, d.w.z. in een substraat van schors zonder aarde: dit moet vochtig worden gehouden, niet nat, en laat nooit water stagneren. Aangezien ze van nature in een vochtige omgeving groeien en water uit de lucht opvangen, moeten ze vooral in de zomer worden geholpen door ze een- of tweemaal per dag te besproeien met gedemineraliseerd water (of regenwater, dat een nacht of een hele dag in een emmer of bak wordt bewaard om eventuele schadelijke stoffen te verdrijven), zonder te overdrijven.
  • Hoe plaats je ze op steunen: ze zien er mooi uit rustend tegen takken en decoratieve steunen van duizend verschillende soorten, maar hoe krijg je ze aan het "poseren"? Gebruik gewoon een druppel mastiek (de soort die wordt gebruikt voor snoeien en enten, niet de doe-het-zelf soort) en plaats deze op het gewenste voorwerp, of misschien op geschikte kamerplanten, zodat deze vervolgens kunnen profiteren van het vocht uit hun watergift.


Zou je deze planten thuis willen kweken?

Advertisement